Suriye'ye kara operasyonu olacak mı?
Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, "Türkiye'nin kara kuvvetleriyle Suriye'ye girmesi diye bir opsiyon şu anda yok" dedi. Antalya'da basın mensuplarıyla biraraya gelen Bakan, Paris saldırılarını ve Suriye ile ilgili Viyana'da alınan kararları da değerlendirdi. Esad'ın seçimlerde aday olmasının söz konusu olmadığını söyledi.
Sinirlioğlu, Türkiye'nin evsahipliğinde Antalya'da gerçekleştirilen G20 Zirvesi'nde gazetecilerle bir araya geldi.
Viyana'da yapılan Suriye toplantısı hakkında bilgi veren Sinirlioğlu, Suriye konusunun siyasi bir süreçle çözüme kavuşturulması gerektiği konusunda mutabakat oluştuğunu kaydetti.
Sinirlioğlu, toplantıda sürecin 1 Ocak'ta başlaması ve 6 ay sürmesi konusunda anlaşmaya varıldığını aktararak, 6 ayın sonunda Suriye'de yeni bir hükümet kurulmasının öngörüldüğünü, bu hükümetin Cenevre bildirisinde yer aldığı üzere tüm yürütme yetkilerini de devralacağını söyledi.
"Yeni hükümetin kurulmasından itibaren 18 aylık bir süreç öngörülüyor. Bu süreçte yeni bir anayasa yapılacak. O anayasaya göre seçimlere gidilecek" diyen Sinirlioğlu, mutabakatta 1 Ocak'tan itibaren yeni hükümetin kurulmasının öngörüldüğünü hatırlattı.
"Aday olmayacak"
Esed'in seçimlerde aday olduğunu dillendirenlerin bulunduğunu hatırlatan Sinirlioğlu, şöyle konuştu: "Böyle bir opsiyon söz konusu değil. Esed yeni hükümet kurulup tüm yürütme yetkilerini devraldıktan sonra bu 6 aylık geçiş döneminde, üzerinde mutabık kalınan bir şekilde ve tarihte ayrılacak. Seçimlerde aday olmayacak. Ondan sonra ne olacağı konusu onun kişisel meselesi haline dönüşecek. Siyasi mesele olmaktan çıkacak. Bu konuda bir yol haritası ortaya çıktı ama bu yol haritasının için nasıl dolacak, müzakereler nasıl yürüyecek bunları hep birlikte bekleyip göreceğiz ama önemli olan doğru yönde atılmış bir adım olması. Yani siyasi bir süreç neticesinde Suriye sorunun çözüme kavuşturulması için uluslararası alanda geniş bir mutabakatın ortaya çıkmış olması."
Suriye'ye kara operasyonu olacak mı?
Bir basın mensubunun "Paris saldırılarından sonra kara harekatı gibi bir seçenek gündemde mi" sorusunu yanıtlayan Sinirlioğlu, mücadeleyi siyasi, askeri, ideolojik tüm düzlemlerde yürütmek gerektiğini vurguladı.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in liderlere mektubunda kullanılan fikirler ve ortaya konan tavrın da aslında farklı düzlemlerdeki mücadelenin bir parçası olduğunu dile getiren Sinirlioğlu, "Din adına yapılan
veya yapıldığı söylenen eylemlerin dinle hiçbir alakası olmadığını anlatmak bu mücadelenin bir parçasıdır" şeklinde konuştu.
Bakan Sinirlioğlu, "Türkiye'nin kara kuvvetleriyle Suriye'ye girmesinin öngörülmediğini" ifade ederek, "DAEŞ'e karşı güvenlik tedbirlerimiz var, operasyon olabilir ama niteliği konusunda bilgi veremem" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...
SON DAKİKA! Nükleer tehdit Avrupa'da bu maddeye talebi patlattı (Ukrayna'nın ABD ve İngiliz füzelerine karşılık Rusya’dan balistik füze!)
İzlanda'daki yanardağ 7. kez uyandı
Ukrayna'dan Rusya'ya kritik hamle: ATACMS ve Storm Shadow füzeleri kullanıldı