Son Dakika... Libya'da savaşın dengesini değiştiren üs Vatiyye neden önemli? Uzmanlar CNN TÜRK'e yorumladı | Video
Libya'da tartışmaların odağındaki yer Vatiyye Hava Üssü. Meşru güçlerin eline geçen üs, iddiaya göre Birleşik Arap Emirlikleri uçakları tarafından vuruldu. Peki, Vatiyye Hava Üssü neden önemli? Libya'daki savaşta, stratejik anlamda önemi ne? Türkiye, üssü nasıl kullanacak? CNN TÜRK araştırdı, Uzman isimler detaylandırdı.
Savaşın dengesi bu üsle değişti. Hafter güçleri Libya'nın batısından atıldı. Darbeci milisler, binlerce zayiat verdi. Geri çekilmek zorunda kaldı. Hafter'in Cezayir ve Tunus bağlantısı koptu.
LİBYA'DA VATİYYE KRİTİK ÖNEMDE
Vatiyye Hava Üssü, Başkent Trablus'a 140 km uzaklıkta. Başkentteki Mitiga Havalimanı’ndan sonra Libya'da en önemli hava üssü olarak görülüyor. Aynı zamanda Başkent Trablus'un güvenliği açısından çok kritik.
Vatiyye, Hafter milislerince 6 yıldır, “Batı Operasyonları Komuta Merkezi” olarak kullanılıyordu. Libya’nın tüm batı bölgelerini kontrol altında tutabilen üs, buradan kalkan savaş uçaklarının gerektiğinde Tunus ve Cezayir’de de yakıt ikmali olmadan operasyon yapabilmelerine imkan sağlıyordu.
Türkiye'nin desteklediği Libya Meşru Güçleri, Başkent Trablus çevresindeki kuşatmayı kırdı. Birkaç haftada alınamaz denilen Vatiyye Hava Üssü'nü darbeci Hafter güçlerinden geri aldı.
Vatiyye’nin ele geçirilmesiyle Libya Ordusu Trablus’a yönelik güneyden gelebilecek saldırıları engellemiş oldu.
Libya Hükümeti bu sayede Vatiyye üzerinden, Terhune kenti ve Cebel El-Garbi bölgesindeki Hafter güçlerine yönelik hava harekatları yapabildi. Ülkenin batısındaki Hafter güçlerine, başkentin 180 kilometre güneydoğusundaki Beni Velid bölgesinden ulaşan yardım ikmal hatları bu üsten havalanacak uçaklarla etkisiz hale getirilebildi. Yani bölge Hafter güçlerinden Vatiyye Hava Üssünün alınmasıyla temizlendi.
Vatiyye Üssü'nün temizlenmesiyle darbeci Hafter güçlerinin, ülkenin batısındaki sahil boyunca uzanan kentleri tehdit edecek biçimde burada toplanmaları sona ermiş oldu. Başkente ve diğer sahil kentlerine hava saldırıları engellendi. Güney ve güneydoğudan gelecek saldırıların durdurulması gibi avantajlar hükümet için üssün geri alınmasıyla mümkün oldu.
Vatiyye Hava Üssü, aynı zamanda, 1 milyon 760 bin kilometrekarelik büyük ölçekli ülkede fizan bölgesine uzakta da kalsa Libya Ordusu Hava Kuvvetleri, havada yakıt ikmali yaparak Fizan'ı darbecilerden arındırma operasyonlarında kullanabilir.
Vatiyye Üssü, aslında çok eski bir üs. Libya'da devrik lider Kaddafi döneminden önce, Amerika Birleşik Devletleri tarafından 1942 yılında kuruldu. 50 kilometrekare alana kurulu bir üs, çölün ortasında korunaklı bir alana sahip.
Vatiyye, pistleriyle savaş uçaklarına uygun. Geniş hangarları, akaryakıt tankerleriyle stratejik önemde bir askeri üs. Darbeci Hafter güçlerinin kara saldırı menzilinin dışında kalan bir yerde. En önemlisi ise, lojistik sorun çözüldüğü anda büyük bir direniş alanı. Çünkü içinde 7 ila 10 bin asker dışarıdan destek almadan aylarca barındırabiliyor. Askeri anlamda çölde vaha konumunda.
Şimdi, Türkiye'nin Vattiye Hava üssünü kullanması gündemde. Türkiye'nin hem Libya'da hem de bölgede, Vatiyye Hava Üssü sayesinde operasyonel kabiliyeti artacak. Doğu Akdeniz'deki enerji satrancında eli güçlenmiş olacak. Ayrıca, Libya Afrika açısından kritik bir bölgede. Akdeniz'le, Sahra Altı Afrikası arasında geçiş noktası. Türkiye'nin Vatiyye Hava Üssüyle burada olması Afrika'daki adımları açısından olumlu etkiye sahip olacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Oval Ofis'te Trump Dokunuşları: Neleri Değiştirdi? Biden’ın Gidişini Beklemedi…
Elon Musk, TikTok'a talip olacak mı? Trump’tan yeni açıklama geldi…
Melania Trump’ın şapkasının ardındaki sır… Tasarımcısı konuştu: Ben de bilmiyordum!
ABD’de evcil hayvan mamaları için kuş gribi uyarısı
O ülkedeki yeni salgın doğrulandı! Ölümcül virüs alarmı: Tedavisiz ölüm oranı yüzde 88…