hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son Dakika- Hollanda'da ilk sandık çıkış anketi açıklandı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Türkiye ile yaşanan gerilimin ardından gözler Hollanda'daki seçimlere çevrildi. Parlamento seçimlerinde ilk sandık çıkış anketi (exit poll) açıklandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hollanda'daki ilk sandık çıkış anketine göre; Başbakan Rutte yarışı önde götürüyor. 

    Reuters'ın aktardığına göre; Başbakan Rutte'nin partisi VVD, parlamentodaki sandalyelerden 31'ini kazanarak, koalisyon hükümetinde birinci parti oldu. Rutte bir önceki seçimde 41 sandalyeye sahipti. bu sonuçara göre VVD en büyük parti olacak.

    Hollanda seçimlerinde oy oranı nasıl değişti?

    Beş soruda Hollanda seçimleri

    İslam karşıtı söylemleriyle tanıan ve AB’den çıkmayı savunan Geert Wilders'ın Özgürlük Partisi'nin (PVV) parlamentodaki sandalye sayısı 19'da kaldı. Wilders, bu sayıyla bir önceki sonuçlara göre 5 sandalye daha elde etti. 

    André Rouvoet başkanlığındaki Hristiyan Demokratik Partisi de parlamentoda çoğunluk elde etti.

    Başbakan Rutte'nin koalisyon ortağı İşçi Partisi (PvdA) ise büyük bir hezimet yaşadı. İlk sonuçlara göre sosyal demokratlar 38 olan sandalye sayısını 9'a düşürdü. Seçim öncesi yapılan kamuoyu yoklamalarında partinin sandalye sayısında düşüş bekleniyordu ancak bu şiddette olacağı tahmin edilmiyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mevcut sonuçlara göre ne sağ, ne de sol görüşlü partiler tek başlarına iktidarı kuramazken, çoklu koalisyon yapılma ihtimali yüksek görünüyor.

    Çıkış anketinde önde giden Başbakan Rutte, daha önce yaptığı açıklamada ırkçı partiyle koalisyon kurmayacaklarını açıklamıştı.

    Hollanda'da kurulacak hükümetin 76 milletvekilinden güvenoyu alması gerekiyor. İki partinin toplam üye sayısının salt çoğunluğa ulaşamadığı öngörülecek olursa Mark Rutte'yi çetin koalisyon pazarlıkları bekliyor. Wilders'in herhangi bir koalisyonda yer alması mümkün görünmüyor. Zira seçime katılan diğer tüm partiler Özgürlük Partisi ile koalisyon yapmayı reddettiklerini seçimlerden önce ilan etmişti.

    Öte yandan seçimlere katılım 2012 yılında yüzde 74,6 olarak kayıtlara geçmişti. Tahminlere göre bu yıl parlamento seçimlerine katılım yüzde 81 düzeyinde oldu.

    Son Dakika- Hollandada ilk sandık çıkış anketi açıklandı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hollanda sandık başında

    Hollanda'da yaklaşık 13 milyon seçmen bugün sandık başına gitti. 150 üyeli Hollanda meclisi için yapılacak seçimlere 28 siyasi parti katılıyor. Bunlardan 14'ünün en az bir sandalye kazanması bekleniyor.

    Mücadelenin Başbakan Rutte'nin VVD partisi ile ırkçı Geert Wilders liderliğindeki PVV arasında geçeceği düşünülüyor. Anketler uzun süre PVV'nin birinci parti olacağını göstermekteydi. Seçim yaklaştıkça puanı azalan PVV'nin yine de yüksek sayıda oy toplaması bekleniyor. Küçük partilerin de Hollanda meclisinde temsil edilmesi ihtimal dahilinde.

    Katılım oranı arttı
    Ipsos'un düzenlediği sandık çıkış anketine göre, bugünkü seçimlere katılım, 2012'deki genel seçimlere göre çok daha yüksek.

    Sandıklar açıldıktan sekiz saat sonraki (TSİ 17.45'teki) katılım oranı yüzde 43 olarak hesaplandı. Bu oran 2012'de yüzde 37 idi. 2012'de seçimlere katılım oranı daha sonra yüzde 74.6'ya ulaşmıştı.

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow