Son Dakika! Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesindeki sır perdesi | Video
Suudi Arabistan'da, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Türkiye'de öldürülmesine ilişkin davada karar çıktı. Zanlılar hapis cezası aldı. Suudi Veliaht Prens Selman'la ilişkilendirilen üst düzey görevlilere ilişkin ise herhangi bir ceza yok. Yargılamaya uluslararası toplumdan tepki var. Peki, cinayet nasıl işlenmişti, sonrasında ne oldu? Detaylar inceleme haberimizde...
2 EKİM 2018'DEKİ SUİKASTIN SIR PERDESİ ARALANAMADI
Tarih 2 Ekim 2018. Yer İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu. Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, nişanlısı Hatice Cengiz ile nikah işlemleri için evrak almak üzere konsolosluğun önüne geldi. Kaşıkçı içeri girdi, nişanlısı onu kapıda bekledi. Hatice Cengiz’in bekleyişi saatler sürdü, Kaşıkçı’dan bir daha haber alınamadı. Hatice Cengiz, emniyet güçlerine haber verdi. Günlerce konsolosluğun önünde dünya basını nöbet tuttu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'dan gönderilen bir tim tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı. Ancak cesedi, tüm aramalara rağmen bulunamadı. Cemal Kaşıkçı, Suudi Arabistan Konsolosluğu'nda hunharca katledilmişti.
KAŞIKÇI'NIN CENAZESİ TÜM ARAMALARA RAĞMEN BULUNAMADI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, uluslararası 'mülkilik ilkesi' ve '1963 tarihli konsolosluk ilişkileri hakkında Viyana sözleşmesi' kapsamında yürüttüğü soruşturmasını yaklaşık bir buçuk yıl sonra tamamladı. Soruşturma kapsamında Suudi Arabistan Başkonsolosu'nun konutu, aracı, diğer şüphelilerin konakladıkları otel odaları, hatta telefonla görüştükleri ve HTS kaydında ortaya çıkan Yalova Samanlı köyündeki çiftlik evi dahil incelendi. Cemal Kaşıkçı'nın konsolosluk binasına girişi, şüphelilerin Türkiye'ye gelişleri, konsolosluk binası ve konsolosluk konutunun kamera kayıtları da soruşturma dosyasına girdi. Kaşıkçı'nın nişanlısı müşteki Hatice Cengiz'in yanı sıra 54 kişinin de tanık sıfatıyla ifadelerine başvuruldu. Ayrıca iddianamede ismi geçen 20 şüpheli hakkında Sulh Ceza Hakimliği tutuklama kararı verdi. Şüphelilerin yakalanması için de kırmızı bülten çıkarıldı. Cinayetin planlayıcısı oldukları iddia edilen Ahmet bin Muhammed El Asırı ile Saud al Hahtanı hakkında "tasarlayarak ve canavarca hisle eziyet çektirerek kasten öldürmeye azmettirme" suçundan cezalandırılmaları istendi. Diğer 18 kişi hakkında ise "tasarlayarak ve canavarca hisle eziyet çektirerek kasten öldürme" suçundan cezalandırılmaları talebiyle kamu davası açıldı. Ayrıca suçun ortaya çıkmasını engellemeye çalışan bazı şüphelilerin dosyası ayrıldı.
O kişilerden biri Ahmet bin Muhammed el Asırı'ydı. General Muhammed el Asırı, Suudi İstihbarat Genel Başkanlığı Başkan Yardımcısı görevindeydi. Saud el Kahtanı ise Suudi Arabistan eski kralı Abdullah'ın ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın danışmanlığını yaptı. Körfez ülkeleri ve Katar arasındaki krizde Suudi Arabistan aleyhinde yazan gazetecileri "kara listeye" aldıklarını açıklamıştı.
Cemal Kaşıkçı, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın Kahtani'yi Suudi medyasını kontrol altında tutmakla görevlendirdiğini iddia ediyordu. Üst düzey iki isim, Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi sonrası görevden alındı ama onlardan bir daha haber alınamadı. Türkiye ise suçu işledikten sonra Suudi Arabistana kaçan suçluların iadesini Riyad yönetiminden istedi ancak cevap alınamadı.
Davaya ilişkin Suudi Arabistan yönetimi de bir dava açtı. Yargılama olacaktı ancak yargılamadan ne sonuç çıkacaktı? Suudi Arabistan'da görülen Cemal Kaşıkçı davasında yargılanan 8 zanlı hakkında yeni karar çıktı. Zanlılardan 5'i idamdan kurtularak hapis cezası aldı. 3'ü ise daha kısa süreli hapis cezaları ile kurtuldu. Hem Birleşmiş Milletler'den hem de Ankara'dan karara tepki yağdı. Kaşıkçı davasındaki yargılanan 5 tetikçi, Suudi gazetecinin ailesinin özel affıyla idamdan kurtuldu. Daha önce idamına hükmedilen 5 zanlıya, 20'şer yıl hapis cezası verildi. Davada yargılanan 3 kişiye ise 7 ila 10 yıl arasında ceza verileceği açıklandı. Daha önce bu zanlıların da toplam 24 yıl hapis cezası almasına hükmedilmişti.
SUUDİ ARABİSTAN'DA ÜST DÜZEY GÖREVLİLERE CEZA YOK
Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018'de, İstanbul'daki Suudi Arabistan Konsolosluğu'nda katledilmişti. Gazetecinin ölümünün arkasındaki infaz timi, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile ilişkilendirilmişti. O infaz timine emir veren Suudi istihbarat yetkililerine ilişkin bir ceza ise medyaya yansımadı.
SUUDİ ARABİSTAN'DAKİ KARARA TEPKİ VAR
Davadan çıkan karar sonrası ilk tepki BM Özel Raportörü Agnes Callamard'dan geldi. BM Raportörü, "Kararın hiçbir yasal ve ahlaki meşruiyeti yok. Adil, insaflı ve şeffaf olmayan bir yargılama sürecini tamamladılar" diye konuştu. Suudi Savcılık makamının tutumunu "Adalet parodisi" diye niteledi. Callamard cinayetin 5 tetikçisinin 20 yıl hapse mahkum edilmesine rağmen, cinayeti organize ettiğini savunan ve sahiplenen Suudi yetkililerin sorgusuz sualsiz serbest kaldığına dikkat çekti. Amerikan istihbaratının Suudi Veliaht Prensi bin Selman'ın cinayetteki rolüne ilişkin elindeki bilgileri paylaşması çağrısında bulundu. Ancak idam cezası çıkmamasını da olumlu karşıladığını belirtti. Böylece idamın infazın kilit tanıklarının kalıcı olarak susturulamayacağını savundu.
Şimdi uluslararası toplumun yakından takip ettiği Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi olayında bundan sonra ne olacak? Sadece infaz timine katılanlar değil, time emir verenlerin durumu merak ediliyor. Bu minvalde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın da gelecek yıllarda suikastten sorumlu tutulup tutulamayacağı tartışma konusu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok
SON DAKİKA! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam'da Ahmed eş-Şera ile bir araya geldi
ABD, HTŞ lideri Colani'nin Başına Koyduğu '10 Milyon Dolar' Ödülü Kaldırdı
SON DAKİKA! Almanya'daki Noel Pazarı Saldırganının Profili Ezber Bozdu
'Battaniyeli kaplanlar' geri gönderildi: Rejimin çöküşü sırasında Irak’a kaçan Esad'ın askerleri iade edildi