hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika: Çavuşoğlu ve Tillerson'dan önemli açıklamalar

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Tillerson ile görüştü. Çavuşoğlu, "İlişkilerimizi normalleştirme konusunda bir anlayışa vardık" dedi. Sorunların çözümü için yeni mekanizmalar oluşturulacağını ve ilk toplantının mart ayı ortasında yapılacağını belirten Çavuşoğlu, "YPG buradan (Menbiç'ten) çıktıktan sonra ABD ile güvene dayalı adım atabiliriz ama önce YPG'nin buradan çıkması lazım" diye konuştu. Tillerson ise Menbiç ile ilgili Türkiye'ye verilen sözler üzerinde çalışacaklarını, bunun öncelikleri arasında olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Türkiye'de önemli temaslarda bulunmaya devam ediyor. Ankara'da bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Tillerson, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 

    ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'a protesto

    Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle;

    - Dün tam 3 saat süren görüşmede her iki taraf da beklentilerini hatta kaygılarını açık bir şekilde dile getirmiştir. ABD ile kritik bir aşamadayız.  Bu ziyareti önemli ve faydalı buluyoruz. Sadece ikili ilişkiler değil, bölgesel konulardaki yaklaşımlarımız da değerlendirilmiştir. Her iki tarafın da beklentileri var. Dün akşam ortaya koyduğumuz iradeyle ilişkilerin düzeltilmesi konusunda önemli adımlar attık. Biz öncelikle FETÖ konusunda ve ABD'nin YPG'ye verdiği destek konusunda beklentilerimizi net bir şekilde dile getirdik. Bundan sonra konuşulanların 'sözde' kalmaması, uygulanabilmesi için neler yapabiliriz bunları da konuştuk. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Dün akşamdan bu yana ortaya koyduğumuz irade ile ilişkilerimizi normalleştirme konusunda bir anlaşmaya vardık. Umarım bu ziyaret sonrası ilişkilerimizin tekrar rayına girmesi için iki müttefik gibi güveni yeniden tesis ederiz.

    NATO'dan Türkiye açıklaması

    - Yaşamsal kaygılarımızın ciddiye alındığını görmek istiyoruz. Özellikle konsolosluk çalışanlarıyla ilgili sorunları, FETÖ konusunu birlikte konuşup kendi içimizde çözmek için, ilişkileri normalleştirmek için yeni mekanizmalar oluşturma kararı aldık.  FETÖ konusunda deliller yeterli mi değil mi bunları kamuoyunda konuşmak yerine bu mekanizma içerisinde değerlendireceğiz. 

    - Bölgesel konulardaki işbirliği bakımından bu kritik bir ziyaret olmuştur. 

     ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'un konuşmasından satır başları;

    - Her iki tarafın endişelerinin dile getirildiği ve geleceği ele aldığımız bir toplantı oldu. Türkiye-ABD arasındakı ilişki sadece çıkara dayalı bir ilişki değildir. Türkiye, NATO'nun ilk üyelerinden biridir ve birlikte Afganistan, Kore başta olmak üzere bir çok yerde birlikte çalıştık. Türkiye gem DEAŞ hem PKK tehdidi ile karşı karşıya. 

    - Suriye konusunda Cenevre konferansının sonuç getirmesini bekliyoruz. Türkiye 3 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yapıyor.

    - Türkiye'ye SDG'ye sağladığımız desteğin kısıtlı olacağını belirttik. Türk demokrasini hep destekledik. Hep de destekleyeceğiz. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Konsolosluğumuzun yerel çalışanlarının tutukluluk durumuyla ilgili de endişelerimizi dile getirdik. OHAL şartlarında tutuklularının sayısının yüksekliği konusunda da endişelerimizi belirttik. 

    Menbiç açıklaması

     Reuters haber ajansı, bir Türk yetkiliye dayandırdığı haberinde Kürt güçlerin Fırat Nehri'nin doğusuna çekilmesini ve bunun ardından da Menbiç'e ABD ile birlikte asker konuşlandırmayı önerdiğini iddia etmişti. Bu iddia, Tillerson'a soruldu. Tillerson, 'Suriye'de hedefimiz kesinlikle aynı. Burayı DEAŞ'tan temizleyip mültecilerin evlerine dönmesini sağlamak. Bağımsız bir Suriye'yi destekliyoruz. Suriye halkı kendi liderlerini özgürce seçebilmelidir. Bu noktada çalışmalarımızı koordine edeceğiz. Menbiç konusunda ise, kurulacak çalışma grubumuzda bu durum görüşülecek. Sadece Menbiç değil, Kuzey Suriye öncelikle konumuz olacak. 

    Çavuşoğlu, bugüne kadar 100'e yakın vatandaşımız YPG destekli silahlarla öldürüldü. Bu çalışma grubunun bu çerçevede atacağı adımlar çok önemli. YPG, FETÖ, DEAŞ'la ilgili atılacak somut adımlar önemli. 2016 yılında ABD Türkiye'ye bir söz vermişti. Obama döneminde. Ancak bu sözler tutulmadı. YPG'nin Fırat'ın doğusuna çekileceği söylendi, ancak yapılmadı. Menbiç'in çoğunluğunu Araplar oluşturuyor ve YPG'nin öncelikle buradan çıkması lazım. Düzenin sağlanması için bu çok önemli. Bu öncelikle ABD'nin bize verdiği bir söz. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    Çavuşoğlu: YPG Fırat'ın Doğusuna gitmeli

    'Birlikte hareket edeceğiz'

    Tillerson: İlişkilerde bir kriz noktasındaydık. Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte de ilişkilerimizi nasıl daha iyi hale getiririz diye konuştuk. Yapılacak daha çok şey var. Dürüst bir biçimde karşılıklı görüşlerimizi beyan ettik. Artık bu noktadan sonra yalnız hareket etmeyeceğiz. Birlikte karar alıp, sorunları çözeceğiz. Bu çerçevede DEAŞ'a karşı başarılı olacağız. Yapılacak çok iş var, çok hızlı olmamız lazım. Hala Suriye'de ciddi bir konu var ve birlikte çözmemiz gerekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    OHAL açıklaması

    Çavuşoğlu: Bizim açıklamalarımız, düşmanlık yapmak için değil, endişelerimizi açıklamak için söylediklerimizdir. Bizler siyasetçi olarak bazen attığımız adımlarla kamuoyunun duygularını olumlu şekilde yönlendirebiliriz. Açıklamalarımızı da bu noktada değerlendirmek gerekiyor. İkincisi ise Türkiye'deki tutuklamaların, yargı süreçlerinin OHAL ile ilgisi yoktur. Ve biz OHAL ile FETÖ'ye karşı adım atıyoruz. Bu noktada yargımız bağımsızdır. Ancak biz ne yapabiliriz, süreci biraz daha hızlandırabiliriz. Hukuk yolu Türkiye'de her zaman açıktır.

    'YPG'ye destek bitecek mi?'

    ABD'nin YPG'ye desteği sona erecek mi?" sorusuna Tillerson, "ABD'de bütçe sadece DEAŞ'la mücadele için ayrıldı. Buna ilaveten bir kaynak ayrılmadı. " yanıtını verdi.

    Tillerson, " ABD askerleri Menbiç'ten çekilecek mi?" sorusuna ise, bölgenin ABD'nin kontrolünde kalmasını istediğini belirterek, başka grupların buraya gelmesine izin vermeyeceğiz" dedi. "FETÖ konusunda spesifik bir adım atılacak mı?" sorusuna da Dün Sayın Erdoğan da FETÖ ile ilgili endişelerini dile getirdi. Biz kanıtları incelemeyi sürdüreceğiz. Bağımsız soruşturmalarımız sürecek. Yeni kanıtları her zaman almaya hazırız. Türkiye'nin bize sunacağı her şeyi değerlendiriyoruz. 

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow