hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son 30 yılda yaşanan savaşlar ve krizler! Uzman isimler anlattı...

    İsrail ve Hamas arasında tırmanan gerilim, Türkiye’nin son 30 yılda çevresinde yaşanan savaşları ve krizleri akıllara getirdi. İşte, 1990 yılından itibaren Türkiye’nin çevresinde yaşanan 11 savaşın perde arkası…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son 30 yılda Türkiye’nin sınır bölgelerinde çok sayıda kan aktı. Körfez Savaşı ile başlayan furya, 1992 yılında başlayıp 1995 yılına kadar süren Bosna Savaşı ile devam etti. Bosna'da yaşananlar devam ederken, 1994'te Rus-Çeçen Savaşı etkisini gösterdi. Çeçen-Rus savaşının ardından bu sefer de aynı durum 1991 yılında Afganistan’da başladı. Afganistan’da yaşanan savaş ve insanlık dramı ise 30 yıl boyunca devam etti. 2000'li yıllara geldiğimizde ise ABD’nin Irak’ı işgali ön plana çıkan en önemli savaşlardan biriydi.

    Abdullah Ağar:

    Tabii bir güç mücadelesi var. Bir menfaat kavgası var. Bu güç kavgasının ortasında Anadolu coğrafyası var bu coğrafya çok değerli böyle olunca bizim burada istediğimiz gibi yükselmemizi güçlenmemizi engellemeye çalışacaklar bölmeye çalışacaklar aynı 1.dünya savaşında yapmaya çalıştıkları gibi.

    Türkiye’nin etrafı savaş ve askeri müdahalelerle dolmaya devam ederken Orta Doğu'da yaşanan Arap Baharı bölgedeki tüm dengeleri alt üst etti.

    Kemal Olçar:

    Toplamda 11 noktada oluşan aslında çatışmalı noktalar Türkiye’nin etrafının ateş çemberiyle sardığını gösteriyor. Irak olayları, Suriye olayları, Kafkasya’daki olaylar kuzeyimizdeki savaş İsrail-Hamas savaşı içe yansımasıdır. Bunların hepsi birbirine bağlı bağlantılıdır. İç güvenlikle dış güvenlik birbirinden ayrılmaz bir bütün. Türkiye Cumhuriyeti Devleti son 40 yıldır yapmış olduğu bazı uygun politikalarla gerçekleştirdi ve tek parça kalmayı başardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2009 yılında Filistin ve İsrail arasındaki savaşla başlayan süreç, 2011'de Libya ve Suriye’yle devam etti. 2013'te Mısır’da yapılan darbeyle de bölge iyice karışmış oldu.

    Uğur Yasin:

    Buradaki etnik siyasi yapıların tam olarak oturamaması, çatışmanın sürekliliğin buraları kazanç görmesi, modern bir devlet yapısının oluşmamasından kaynaklanan bu eksik kurumsallık çatışmayı sürekli hale getiriyor.

    Ermenistan’ın Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesinde yıllardır sürdürdüğü haksız işgal, Azerbaycan’ın müdahalesiyle son buldu.

    Uğur Yasin:

    Bu tabi Türkiye’ye ciddi sorumluluk yüklüyor. Böyle bir coğrafyada varsanız, güçlü olmalısınız. Askeri yatırımları ekonomik faaliyetleri bu nispette yüksek tutmak gerekiyor.

    Bunun yanı sıra Ukrayna’nın Donbas bölgesinde süren çatışmalar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in askeri operasyon emri vermesiyle iki ülke arasında sıcak çatışmaya dönüştü.

    Abdullah Ağar:

    Bir şekilde bu terör örgütleri etrafımızdaki savaşlar ve istikrarsızlıklar bizi etkiliyor. Biz NATO üyesi ülkeyiz. Asıl tehdit NATO ülkelerinden geliyor. PKK’yı FETÖ’yü besleyen kim Yunanistan ile ilgili dengenin bozulmasının arkasında kim var. Doğu Akdeniz’i bizsiz paylaşanlar kimler?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail-Hamas arasındaki çatışmalar savaşın acı yüzünü bir kez daha gözler önüne serdi. Ölü ve yaralı sayısı her geçen gün artarken Türkiye dahil birçok ülkeden itidal çağrısı yapıldı.

    Kemal Olçar:

    Buradaki bu ateş çemberinin temel sorumluları kim? Asıl sorulması gereken soru bu. Yani etrafımızda oluşan ateş çemberlerinin planlayıcısı ve mimarı küresel güçler.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow