Sergey Markov: Mutabakat amacına ulaşacaktır
Türkiye ve Rusya arasındaki anlaşmaya göre, 150 saat bugün 18:00'de doluyor. Peki, o saat itibariyle Rusya tarafından neler beklememiz gerek? Anlaşma amacına ulaşacak mı? CNN TÜRK Dış Haberler Muhabiri İrem Koca, Moskova'daki yansımaları eski Rusya Devlet Duması Üyesi Sergey Markov'a sordu.
150 SAATİN SONUNDA NE OLMASINI BEKLİYORUZ?
- YPG'liler, Soçi mutabakatı gereğince Türkiye-Suriye sınırındaki güvenli, alanın dışına çoktan çıkmaya başladı. Rusya ve Suriye ordularının kontrolüyle çekilme sürüyor. Bence Soçi mutabakatı amacına ulaşacak. Çünkü YPG'nin başka şansı yok. Türk ordusunun gücünden korkuyorlar. Eğer mutabakata uymazlarsa, askeri güçlerinin savaşa hazır olan Türkiye tarafından kırılacağını biliyorlar. Yüzde yüz emin olmasam da 150 saat bir kaç gün daha uzayabilir. Çünkü genellikle bu işler pratikte, belirlenen yol haritasından biraz daha zor uygulanır. YPG güçleri disiplinli bir ordu değil. Çekilmek istemeyen gruplar olabilir. Ancak Putin ve Erdoğan arasında varılan anlaşma eninde sonunda istenilen sonuca ulaşacaktır.
SOÇİ MUTABAKATINDA SPESİFİK OLARAK BELİRLENEN BİR GÜVENLİ BÖLGE YOKTU, NEDEN SİZCE?
- Güvenli bölge Rusya-Türkiye ve Suriye arasında varılır. Bence bu anlaşmanın önemi, Suriye hükümetinin bölgenin önemli bir kısmında hakimiyeti sağlaması. Böylece Esad yönetimi bölgedeki Kürt güçlerini de kontrol edebilir ve bazı noktalarda kullanabilir. Rusya'nın YPG'yi finanse edeceğini sanmıyorum. Ancak Suriye hükümeti ve Kürtler arasında politik bir anlaşma için çalışabilir. Suriye hükümeti Kürt güçlerini ülkenin bazı bölümlerinin özgürleştirilmesi için kullanmak istiyor. Kürtler Rusya'dan destek aldıklarını iddia ettiler ancak Amerika'dan aldıkları mühimmatları korumak istiyorlar. Rusya, Suriye hükümetine yardım eder ama YPG güçlerine mühimmat ya da destek vereceğini sanmıyorum.
MUTABAKATTA İDLİB'E ÖZEL OLARAK YER VERİLMEDİ. KAMIŞLI'NIN DA ANLAŞMA DIŞI BIRAKILDI. NASIL YORUMLARSINIZ?
- İdlib anlaşmaya dahil edilmedi. Çünkü bu mutabakat bir sorunu çözmeye yönelikti. O da YPG'lilerin belirli bölgelerden çekilmesi. İdlib bu konuda sorun teşkil etmiyordu ama zaten başlı başına zorlu bir nokta. Bence önce bir sorun çözülmeli, sonra diğerine bakılmalı. Esad'ın İdlib kırsalına ziyareti önemliydi. Gerçekten bölgede hakimiyeti sağlamak ve ülkenin doğusundaki güçleri buraya yönlendirmek istiyor. Kamışlı'nın neden anlaşma dışı bırakıldığını bilmiyorum. Ben de şaşkınım.
RUSYA, ANKARA VE ŞAM YÖNETİMİNİN ARASINI BULMAYA MI ÇALIŞIYOR? RUSYA'NIN BÖLGEDE UZUN VADEDE PLANI NEDİR?
- Rusya tabii ki Beşar Esad'ı Suriye'nin devlet başkanı olarak kabul ediyor. Bence adım adım bu noktaya gelinecek. Bence Rusya'nın bölgedeki uzun dönem planı, Suriye'nin güvenliğini ve toprak bütünlüğünü sağlamak. Ayrıca bölgedeki bağımsız güçlerin olmamasını sağlamak ve Türkiye'ye yönelik herhangi bir tehlike oluşmasını engellemek. Ateşkesin ardından Suriye'nin ekonomik gelişimini desteklemek ve Avrasya Ekonomik Birliği'ne girmesi Suriye, Arap Birliği'nin merkezinde Rusya’nın bir partneri olabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Elon Musk’tan Jeff Bezos’a “Trump” göndermesi… Dünyanın en zengin iki ismi arasındaki gerginlikte yeni perde!
Netanyahu küplere bindi, Biden’dan ‘destek’ geldi! UCM'nin tutuklama emrini hangi ülkeler uygulayacak?
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef
Bir telefonla satıldı! Osman Hamdi Bey'in tablosu Paris'te rekor fiyata alıcı buldu
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!