Senatoda azil süreci başladı
ABD Başkanı Donald Trump'ın azline yönelik 2 madde Temsilciler Meclisi'nin onayını almasının ardından resmen senatoya gönderildi. Böylece senatoda Trump'ın azil süreci başlamış oldu.
Gözler artık senatoda. ABD Başkanı Trump'ın azline yönelik yargı süreci senatoda başladı. 2 madde, Temsilciler Meclisi üyeleri tarafından senatoya resmen teslim edildi. Meclis üyeleri bundan sonraki süreçte savcılık görevini üstlenecek.
Başkanlığını İstihbarat Komitesi Başkanı Adam Schiff'in üstlendiği 7 kişilik savcı vekil ekibi, senato binasına giderek resmi belgeleri teslim etti. Schiff, kürsüde Trump'a yöneltilen suçlamalarla ilgili 9 sayfalık metni okudu.
Senatodaki duruşmalara başkanlık edecek olan Yüksek Mahkeme Başkanı John Roberts ise genel kurulda yemin ederek "azil mahkemesi başkanı" oldu. Roberts'ın gözetimindeki ilk toplantıda, jüri olarak görev yapacak 100 senatör, toplu olarak yemin etti.
Senato genel kurulu 21 Ocak Salı günü yeniden bir araya gelecek. Bu tarih Trump'ın azline yönelik senatodaki ilk duruşma olarak kayıtlara geçecek. İddia ve savunma makamlarının ilk sunumlarını yapacak Senatoda çoğunluk cumhuriyetçilerin olduğu için Trump'ın aklanması bekleniyor.
Bu arada ABD'nin sayıştayı olarak kabul edilen bağımsız yapı hazırladığı bir raporu kamuoyuna sundu. O raporda Trump yönetiminin kongre tarafından onaylanan Ukrayna yardımını geçici olarak askıya alması "Yasa ihlali" olarak tanımlandı. Başkanın "kongre tarafından onaylanmış bir yardımla ilgili düzenlemeyi göz ardı etme yetkisine sahip olmadığı" vurgulandı.
Raporun açıkladığı gün manidar bulundu. Senatoda azil sürecinin başlandığı gün açıklanan raporun demokratlar tarafından Trump aleyhine kullanılacağı işaret ediliyor. Ukrayna'ya askeri yardımların dondurulması, azil soruşturmasının merkezinde yer alıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Almanya’da kritik seçim: Oy verme işlemi başladı! 3 soruda önemli detaylar…
Komşuyu Telaş Sardı: Türkiye, Eurofighter ve Meteor Füzeleriyle Hava Gücünü Güçlendiriyor!
Korkulan senaryo gerçek mi oluyor? Santorini'deki volkan aktif hale geldi!
Norveç'te Kuzey Işıkları: Doğanın Büyüleyici Gösterisi
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan, ABD'nin Nükleer Müzakere Baskılarına Türkçe Tepki