hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Savaş nedeniyle gübre fiyatları fırladı

    KAYNAKCNN TÜRK

    Ukrayna savaşı dünyada gıda ve tarımı da olumsuz etkiliyor. Gübre fiyatları son 32 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Dünyanın dört bir yanındaki çiftçiler tarımsal üretim için gübre alamamaya başladı. Bu durum gıda fiyatlarına yansıdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ukrayna'daki savaş dünya gıda güvenliğini tehlikeye attı. Savaş nedeniyle gübre fiyatları tavan yaptı. BM Gıda ve Tarım Örgütü, geçtiğimiz ay dünya gıda fiyat endeksinin kurulduğu 1990 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını belirtti.

    Brezilya'da çiftçi Edimilson Rickli'nin artan fiyatlar nedeniyle deposunda birkaç hafta yetecek gübresi kaldı. Rickli, “İthalat zaten tehlikeye girdi. Bu çatışmanın ne zaman biteceğini bilmiyoruz. Bu yüzden Rusya ve Beyaz Rusya'dan gelen bu hammadde Brezilya’ya ulaşabilir. Asıl soru, Brezilya nereden daha fazla gübre alacak? Başka pazarlar bulmalıyız ama işler o kadar basit değil.” sözlerini kullandı.

    Uzmanlar yüksek gübre fiyatlarının azalan çiftlik üretimi ve pahalı gıda anlamına geldiğini ve bunun Brezilya’ya özgü bir sorun olmadığı konusunda uyarıyor. Kenya'da çiftçi Monica Kariuki, gübre fiyatları yüzünden çiftçiliği bırakmayı düşünüyor.

    Kariuki, “Tüm çiftliği gübrelemek için yaklaşık 175 dolar harcardım. Ancak şimdi yaklaşık 875 dolara çıktı. Görebildiğim şey çiftçilik işine devam edemeyeceğim. Kayıplar olduğu için başka bir şey denemek için çiftçiliği bırakıyorum.” sözlerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gübre fiyatlarının artmasının arkasında enerji fiyatlarının fırlaması var. Doğalgaz amonyak üretimindeki temel hammaddelerden biri. Bu da azotlu gübrelerin en önemli temel maddesi. Bu nedenle de doğalgaz fiyatları, azotlu gübrelerin üretim maliyetinin yüzde 80 ila 90'ını oluşturuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow