Wagner hangi ülkelerde var?
Rus Savunma Bakanlığı'na karşı isyan başlatan Rus paralı asker grubu Wagner, dünyanın birçok yerinde faaliyet gösteriyor. İşte detaylar...
Wagner adına çalışan paralı askerlerin ilk kez 2014'te Kırım'ın Rusya tarafından ilhakında görev yaptığı düşünülüyor. Bir diğer iddia da Wagner'in faaliyetlerine 2013'te Suriye'deki iç savaşta başladığı yönünde.
Grup 24 Şubat 2022'de başlatılan Ukrayna işgalinde de yer aldı. Amerikan Ulusal Güvenlik Konseyi'ne göre Ukrayna'daki Wagner paralı askerlerinin yüzde 80'i eski mahkum. Paralı askerler Rusya'da yasak olsa da Wagner, 2022'de şirket olarak kayıt altına alındı ve Saint Petersburg kentinde merkez açtı.
AFRİKA KITASINDA BİRÇOK ÜLKEDE AKTİF HALDE
Wagner Ukrayna'da öne çıktı ama dünyanın birçok noktasında faaliyette. Grubun Afrika'da da etki alanını her geçen gün artırdığı düşünülüyor. Şirket, 2018'de adım attığı Afrika'da en çok Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki faaliyetleriyle adından söz ettiriyor. Burada sayılarının 2 bini bulduğuna inanılan Rus paralı askerleri, hem orduya eğitim veriyor hem de Devlet Başkanı Faustin-Archange Touadera'nın güvenliğini sağlıyor. Aynı zamanda Wagner'e bağlı askerlerin ülkedeki altın ve elmas madenlerinin güvenliğini sağladığı da düşünülüyor.
Libya'da konuşlu 2 bin Wagner paralı askeri, ülkenin ortasındaki Cufra Hava Üssü'nün yanı sıra Sirte'deki el-Kardabiye Hava Üssü ve limanında faaliyet gösteriyor.
Libya'da çatışan taraflar, 23 Ekim 2020'de Cenevre'de Birleşmiş Milletler öncülüğünde yürütülen müzakereler sonucunda imzaladığı anlaşmada, Wagner Grubu başta olmak üzere yabancı güçlerin 3 ay içinde ülkeden sınır dışı edilmesi konusunda anlaştı. Ancak Halife Hafter'e bağlı milislerin, Wagner askerlerini ülkeden çıkardığına dair bugüne dek bir açıklama yapılmadı.
Wagner'in Sudan'da altın madeni arama çalışmalarına "Meroe Gold" ve "M Invest" şirketleri adı altında 2017'de başladığı tahmin ediliyor.
Port Sudan'dan Hartum'a ve Darfur'a kadar birçok Sudan şehrinde faaliyet gösterdiği bildirilen Wagner'in havalimanları ve sınırlar üzerinden silah ve personel taşıdığı da iddia ediliyor.
ABD, 15 Temmuz 2020'de söz konusu paravan şirketlerinden M Invest'i yaptırım listesine de aldı.
Mozambik'te Wagner adına çalışan paralı askerlerin, doğalgaz ve değerli maden kaynaklarının yer aldığı Cabo Delgado'ya saldırı düzenleyen DEAŞ'ın kolu Sunna'ya karşı 2019'dan beri savaştığı düşünülüyor.
ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü, Wagner askerlerinin geçen yıl mart ayında Batı Afrika ülkesi Mali'de orduyla birlikte radikal gruplara düzenlediği saldırılarda, aralarında sivillerin de yer aldığı yaklaşık 300 kişiyi öldürdüğünü iddia etti.
Bu ülkelere ek olarak Wagner'in Burkina Faso, Gine, Gine Bissau, Madagaskar, Zimbabve ve Angola'da da faaliyet halinde olduğuna inanılıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Putin'den ilhakın yıldönümünde Kırım'a ziyaret
Gizli plan açığa çıktı: Rusya'nın bir sonraki hedef ülkesi...
Rusya, yaptırımlar sonrası nasıl bir yol izledi? Putin'den ekonomiye ilişkin açıklamalar
Savaş Rus topraklarına kadar geliyor mu? Moskova'da eşi görülmemiş hazırlık!
-
Putin'den Herson çıkışı: Siviller tahliye edilmeli!