Rusya Suriye'deki askeri varlığını oraya taşıyor
Esad rejiminin devrilmesinin ardından Rusya'nın, Lazkiye'deki hava üssünden büyük ölçekte asker ve teçhizatını çektiği iddia edildi. İddialar arasında Rusya'nın askeri teçhizatlarını bir diğer Akdeniz ülkesi Libya'ya götürdüğü ileri sürülüyor.
Suriye'de Esad rejimi devrildi, peki Rusya ne yapıyor? ABD basını, Rusya'nın Suriye'deki hava ve deniz üssündeki teçhizat ve askerlerini taşıdığını iddia etti.
Yetkililer, Rus güçleri ile Rusya'ya ait askeri teçhizatın, Suriye'den büyük ölçekte çekilmeye başlandığını ancak bunun kalıcılığının sorgulandığını söyledi. Rus güçlerinin, Doğu Akdeniz ülkesi Suriye'den, Kuzey Afrika ülkesi Libya'ya deniz kuvvetlerini taşımaya başladığını kaydetti.
Maxar internet sitesi kaynaklı 13 Aralık tarihli uydu görüntülerinde, Rusya'nın Suriye'deki askeri üslerinden ayrılmak üzere uçakları yüklemeye hazırladığı görülmüştü. Hmeimim Hava Üssü’nde bulunan iki AN-124 ağır askeri nakliye uçağının burun konileri kalkık ve kargo yüklemeye hazır oldukları belirlenmişti.
Tartus'un jeopolitik önemini vurgulayan yetkililer, Libya'da bir liman olmaksızın Suriye'den çıkılmasının Rusları zor durumda bırakabileceğini savundu. Yetkililer, böyle bir durumda Rusların, "NATO'nun güney kanadında güçlerini yansıtacak bir Akdeniz limanı olmadan kalacağını" ileri sürdü. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise geçtiğimiz günlerde, Suriye'deki Rus üsleri konusunu yönetimi ele geçiren muhaliflerle görüştüklerini söylemişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Korkulan senaryo gerçek mi oluyor? Santorini'deki volkan aktif hale geldi!
Norveç'te Kuzey Işıkları: Doğanın Büyüleyici Gösterisi
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan, ABD'nin Nükleer Müzakere Baskılarına Türkçe Tepki
Tayvan-Çin krizi! Ada etrafında askeri hareketlilik
İsrailli 4 esirin cenazeleri teslim edildi! Eleştiri oklarının hedefinde: Onlar ölür, Netanyahu ise kendini kurtarır