hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rusya işgalinin 17. gününde Ukrayna'da son durum

    KAYNAKCnnturk.com

    Rus askerleri başkente çok yakın bir noktada. Türk elçilik personeli de Kiev'den ayrıldı. CNN TÜRK ekibinden Mücahit Topçu ve Hilmi Yaşa Kiev'den son gelişmeleri aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CNN TÜRK ekibinin bölgeden izlenimleri şöyle:

    Savaşın artık 17. gününe girmiş bulunuyoruz. Sabah 8:00 itibariyle başkent Kiev'de siren sesleri yerine yeniden ulusal marş sesleri yükseldi. Artık geleneksel hale gelmiş durumda. Saat 8:00'i gösterdiğinde vatandaşlara ulusal marş dinletiliyor. Kiev Büyükelçiliği de savaşın 16. gününde 11 Mart itibariyle Kiev'deki büyükelçiliğini taşıma kararı aldı. Sabah saat 9:00 gibi bölgeden ayrıldılar. Elçilikte yalnızca bir personel kaldı. Büyükelçilik bundan sonraki faaliyetlerini Romanya sınırındaki Çernivtsi şehrinde sürdürecek.

    Aslında son 4-5 gündür Kiev'de durum sakin. Bu noktada herhangi bir patlama olmadı. Bunu sadece Kiev merkez için söylüyorum. Kiev'in kenar ve dış mahallelerinde bombardımanlar ve çatışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu bölgedeki halk da daha güneye doğru kaçışını sürdürüyor. O bölge üzerinde Rus ilerleyişini durdurmak için Ukrayna ordusu tarafından bir köprü havaya uçurulmuştu. O meşhur 64 km'lik Rus konvoyunun da geliş güzergâhı bu Kiev'e. Şu an itibariyle o noktada çatışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir diğer husus ise batı bölgesinde. M-06 Karayolu üzerinde Ukrayna ordusunun denetimi kısmen dağılmaya başladı. Rus ordusu o bölgede kontrolü yavaş yavaş ele geçiriyor. Neredeyse artık kuzeyde ve batı bölgelerde Rus hakimiyeti yavaş yavaş göze çarpıyor. Doğu bölgesinde ise Çernigiv'de de çatışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Kiev 3 koldan kıskaç altına alınmış durumda. En güvenli nokta ise güneydeki Odessa'ya açılan yol. Orada durum biraz daha güvenli ve normal.

    Öte yandan Melitopol'ün Belediye Başkanı Rus güçleri tarafından kaçırıldı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın eylemlerini DEAŞ terör örgütünün eylemlerine benzetti.

    Şu an itibariyle hava güneşli ama akşam saatlerine doğru sıcaklık eksi 10-15 derecelere kadar iniyor. Bu şartlarda metro istasyonlarında, sığınaklarda, altgeçitlerde yaşamının devam ettiren kadınlar, çocuklar, yaşlılar, anne-babalar var. Dileriz yaşam koşulları iyileşir, savaş bir ateşkese dönüşür. Şu an itibariyle durum çatışmaların artacağı yönde.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow