Ricciardone: "ABD'nin de Türkiye'nin de rolü vazgeçilmez"
IŞİD'le mücadele, Irak ve Suriye'deki güvenlik durumu ekonomi ve enerji güvenliğini nasıl etkiler? soru Amerikan düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi'nin enerji zirvesinin gündemi. Katılımcılardan biri ABD'nin eski Türkiye Büyükelçisi Francis Ricciardone. Eski elçi, Suriye ve IŞİD'le mücadele konusunda Türkiye ve Amerika'nın pozisyonlarını CNN TÜRK'e değerlendirdi, krizin bitmesinde örtüşen çıkarlar var, her ikisinin de rolü vazgeçilmez" dedi. Begüm Dönmez ve Serkan Emekçi'nin haberi...
Irak Şam İslam Devleti örgütüyle kaosa giren Irak ve Suriye... Kriz sadece askeri ya da siyasi boyutuyla sınırlı değil, bir de ekonomi ve enerji tarafı var. O boyut, ABD'nin önemli düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi'nin enerji ve ekonomi zirvesinin ana gündem maddesi. Türkiye'nin de komşu olduğu o kaotik coğrafya, zirveden önce yapılan bir ön toplantıda ele alındı. Tema tam da içinde bulunulan tabloyu anlatıyor: "Dağılan bir bölgede devlet ve devlet dışı dinamiklerle güvenlik durumu."
Oturumdaki isimlerden biri tanıdık. Şu anda Atlantik Konseyi'nin Refik Hariri Ortadoğu Merkezi Direktörlüğünü yapan ABD'nin eski Türkiye Büyükelçisi Francis Ricciardone. Ricciardone, görevden ayrıldıktan sonra Türkiye ve ABD'nin Suriye krizi konusundaki farklı yaklaşımlarını gündeme getirmiş, Suriye içerisinde destek verilecek gruplar konusunda görüş ayrılıklarından söz etmişti.
Ricciardone, CNN TÜRK'e verdiği röportajda bir soru üzerine yaptığı o yoruma açıklık getirdi, "Zaman zaman farklı görüşler oldu ama derin bir fikir ayrılığı yoktu, aksine krizin bitmesinde örtüşen çıkarlarımız var mesajını verdi. Ricciardone, şunları söyledi:
"Sağlam ortaklıklar krizde tarafları yakınlaştırır. Farklı bakış açıları elbette olabilir. Türkiye'nin cografi konumu, tarihsel durumu farklı. Krizin Türkiye üzerinde doğrudan bir etkisi var. Hangi gruplarla eşgüdüm içinde olabiliriz konusuna dair farklı bakış açıları olduğundan söz ettim. Sonunda da pek çoğu grupla işbirliği yapıldı. Türkiye'nin vazgeçilmez bir rolü var. Derin görüş ayrılığı var demedim, aksine suriyedeki krizin sona ermesinde örtüşen çıkarlarımız var."
Suriye krizi ve IŞİD'le mücadelede Obama yönetiminin poltikasını gözden geçirdiği haberleri yansımıştı Amerikan basınına. Özellikle Suriye lideri Esad'ın gitmesi öncelik mi, değil mi konusu en dikenli unsurdu. Ricciardone, eski bir ABD'li diplomat olarak, "Amerikan yönetimi adına konuşamam" vurgusuyla ABD ve Türkiye'nin pozisyonlarını CNN TÜRK'e değerlendirdi: "Obama, Esad'ın IŞİD'le mücadelede ortak olamayacağını net şekilde dile getirdi."
Ricciardone, "Başbakan Davutoğlu Türkiye ve ABD'nin, Suriye konusundaki görüşlerinin gittikçe daha çok örtüştüğünü söylemişti. Başkan Obama'nın da Esad için sözleri net. Neyse o, Esad için katil dedi. Esad'ın IŞİD'le mücadelede bir ortak olabileceği fikrini reddetti. Hatta Esad'ın IŞİD'in ortaya çıkmasında rolü olduğu mesajını verdi. Dediğim gibi bakış açısı farkı olabilir ama ulusal çıkarların son derece uyum içinde olduğunu görüyoruz" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Oval Ofis'te Trump Dokunuşları: Neleri Değiştirdi? Biden’ın Gidişini Beklemedi…
Elon Musk, TikTok'a talip olacak mı? Trump’tan yeni açıklama geldi…
Melania Trump’ın şapkasının ardındaki sır… Tasarımcısı konuştu: Ben de bilmiyordum!
ABD’de evcil hayvan mamaları için kuş gribi uyarısı
O ülkedeki yeni salgın doğrulandı! Ölümcül virüs alarmı: Tedavisiz ölüm oranı yüzde 88…