hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Putin'in seferberlik emrini uzman isimler değerlendirdi

    Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kısmi askeri seferberlik ilan etti. "Toprak bütünlüğümüzü korumak için her türlü silahı kullanırız" dedi. Amaçlarının Donbas'ı özgürleştirmek olduğunu söyledi. "Batı ülkemizi yok etmek istiyor" diye konuştu. Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar ve Gazeteci Siyamend Kaçmaz, Putin'in aldığı bu kararı CNN TÜRK yayınında değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, Rusya'nın seferberlik kararıyla ilgili şöyle konuştu: 

    Bir seferberlik ilanı ister kısmi olsun ister genel olsun bir anlam üretiyor onun anlamı da bence şu, savaşı şu andaki kullandığı kaynaklarla götüremiyor demek bu, ne yapıyor? Kaynaklarını genişletmeye çalışıyor. Kaynağı kim? Rus halkı. Bunu nasıl sağlayacak? Kısmi seferberlik ile sağlayacak. Şayet kısmi seferberlik ile de bu kaynağı sağlayamazsa bunu tam seferberlik ile sağlayacak.

    Rusya savaşı kaybetmekle ilgili daha stratejik bir gerileme ile karşı karşıya kalırsa Rusya ne yapacak?

    NATO’nun veya ABD’nin eğilimi Ukrayna’ya sağlamış oldukları destekle birlikte Rusya’yı diz çöktürmek veya yenmek veya kendi içerisinde bir istikrarsızlık yaşamasını sağlamak.
    Diğer tarafı ile de Rusya böylesine ağır bir mücadeleye girmişken buradan da bir kazanımla çıkmak istiyor ve bu kazanımın jeopolitik olmasını istiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya üzerinden nükleer silahlar üzerinden kurulmuş bir rekabet var, bu rekabet çok sofistike ve son derece teknolojik bir rekabet. Kim kimi daha önce vuracak ve kim kimi daha önce mağlup edecek bununla ilgili bir alan hakimiyeti kapma mücadelesi var. Burada bir fay hattı kırılıyor Ukrayna üzerinden, bu diğer alanlardaki güç uygulamalarını da çok etkileyecek. Burada istiyorlar ki Rusya, batı2yı çok yormadan yenilgiyi kabul etsin ve bir şekilde bizim istediğimiz bir kıvama gelsin ve bize karşı çok diş gösteremesin.
    Putin de bütün bunları gören bir lider olarak Ukrayna üzerinden bir kazanım elde etme ve elde ettiği kazanımları kaybetmeme peşinde.

    Ukrayna’daki bu gerileme derinleşirse soru şu ‘Kaybetmemek için ne yapar?’

    Rusya’nın işi çok kolay değil ama şunu da bilmek gerekir ki Rusya çok da çaresiz bir ülke değil.

    Gazeteci Siyamend Kaçmaz Putin'in kararını bu sözlerle değerlendirdi:

    "Bugün sabah 09.00 sularında bütün federal kanallarda aynı anda bir ulusa sesleniş konuşması yaptı, çok da sürpriz olmadı bu kısmi seferberlik. Bu karar daha önce askerlik yapıp rezerv olan askerler olduğu için bunlarla ilgili bir karar alındı, bunlar bir eğitim aldıktan sonra kullanılacak. Halk için değil bu kısmi seferberlik."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow