Özel Haber... Erdoğan-Biden görüşmesinde S-400 konusunda gelişme sağlanacak mı?
Erdoğan - Biden görüşmesine saatler kaldı. Belçika'da gerçekleştirilecek görüşmede önemli konular masaya yatırılacak. Bunlardan biri de S-400 başlığı ve ABD'nin Türkiye'ye karşı tavrının ne olacağı... Dış politika analisti Ali Çınar ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Giray Saynur Derman CNN TÜRK canlı yayınında Erdoğan-Biden görüşmesinde ele alınacak S-400 başlığını değerlendirdi.
Ali Çınar'ın değerlendirmelerinin satır başları...
Washington kulislerinde S-400 konusunda Türkiye hangi alternatiflerle gelirse gelsin kabul edilmeyeceği belirtiliyor. Çünkü bu Biden'ı aşan bir konu aslında... Amerika şu anda Türkiye'ye zaten yaptırım uyguluyor. Sembolik de olsa savunma sanayi sektöründe resmi temsilcilere yaptırım uyguluyor. Yani Katsa yaptırımları şu anda aktif olarak Türkiye aleyhine kullanılıyor.
Türkiye alternatif olarak "farklı bir yere taşıyalım. Sizle beraber bunu çözmeye çalışalım" dese de, Biden'ın diyeceği "Bu partiler üstü bir konu. Ulusal güvenlik meselesi. Bunu Türkiye topraklarından çıkarmanızı istiyoruz" demesi. Bu nedenle ben S-400 konusunda bir sonucun çıkacağını beklemiyorum.
YPG, PKK konusu Türkiye nin hassasiyeti milli duruşu, partiler üstü Türkiye açısından olması nedeniyle zaten Amerika'nın Suriye politikası hala belli değil. Yani Biden yönetiminin "Suriye politikasını ne deseniz?" Şu anda çok net şekilde Suriye özel temsilcisi atanmış durumda değil. O nedenle YPG, PKK'ya her ne kadar bu sene ve gelecek sene pentagon bütçesinde ayrı bir kaynak koysa da, bu konuda belki Biden'ın yumuşama ihtimali daha yüksek S-400'e göre... Ama genel olarak da "Terör örgütüne yardıma devam edeceğiz. Biz işte DEAŞ'la mücadele için bunu yapıyoruz." diyerek bu söylemle tekrar Türk ekibine bunu söyleyecek.
Yani genel olarak bu 2 konu sıkıntılı bir durum diyebilirim.
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Giray Saynur Derman ise bu konuda,
"Sayın Biden oluşturduğu kabinede özellikle Ermeni yanlısı yani sözde soykırım tanımlamasına destek sağlayacak üyeleri seçti. Camila Harris bunlardan bir tanesi ve bu kapsamda 24 Nisan kararları gerçekten Türkiye için son derece onur kırıcı. Sözde soykırım iddiaları bu konuda sayın cumhurbaşkanı da açıklama yaptı zaten Brüksel'e zirve öncesi görüşmede...
Bu konu gündeme gelecektir bu toplantıda ikili görüşme arasında... Ama yine de çok fazla Türkiye'yi bağlayacak bir taraf yok. Zaten soykırımı istedikleri kadar tanısınlar. Sonuçta bu Türkiye'nin inisiyatifinde olan bir konudur. Bir diğer konu Ali Çınar Bey'in bahsettiği gibi S-400 konusu. S-400 konusunda zaten f 35 meselesinden dolayı biz S-400'e yöneldik. F-35 in olmamasından dolayı. Yani Türkiye'nin anlaşmaya uymama gibi bir durum söz konusu değildi. Tam tersi yapılan anlaşmada hatta parasız parası bile ödenen savunma silahlarının Türkiye'ye verilmemesi söz konusuydu." ifadelerini kullandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Elon Musk, TikTok'a talip olacak mı? Trump’tan yeni açıklama geldi…
Melania Trump’ın şapkasının ardındaki sır… Tasarımcısı konuştu: Ben de bilmiyordum!
ABD’de evcil hayvan mamaları için kuş gribi uyarısı
O ülkedeki yeni salgın doğrulandı! Ölümcül virüs alarmı: Tedavisiz ölüm oranı yüzde 88…
Trump’ın yemin töreninde dikkat çeken kare: Bu görüntüye ‘oligarşi’ tepkisi geldi!