Otomotivde Alman rüzgarı yerini Çin’e bıraktı! KİMLERİ BATIRIYOR?
Dünyanın en büyük otomotiv şirketleri dar boğaza girdi. Nedeniyse ekonomik kriz ve dengeleri bozan Çinli otomotiv şirketleri oldu. Bazı firmalar batmamak için birleşme kararı bile almaya başladı. Detaylar CNN TÜRK Muhabiri Yağmur Yılman'ın haberinde.
Otomotiv pazarında Çin rüzgarı esiyor. Kimine göre Çin firmaları sektörü adeta istila ediyor, kimilerine göre ise bu durum otomotiv sektöründeki rekabeti arttırıyor.
- “Büyük devlerin yarın öbür gün birleştiğini göreceğiz”
- "Her piyasaya giren oyuncu dolaylı ya da direkt olarak diğer marka ürünlerinden pazar payı alır. Çin otomobilleri piyasadaki rekabeti mutlaka arttırmıştır. Özellikle diğer markaların da tamamı için söylüyorum. Daha donanımlı arabaları, kampanyaları daha arttırarak sunma çalışmaları oldu”
- "Çin otomobil piyasası son dönemlerde piyasamızda çok hakimiyet sağladı. 2023'te şu anda en çok satan markalardan bir tanesi bin taneyle kapatmıştı. 2023'ü şu anda 50 binlere dayanmış durumda. Afaki bir yükseliş var”
Hızlı bir şekilde Avrupa pazarına yayılmayı başaran Çinli markalar pastadan paylarını almaya başladı. Bu yükseliş köklü otomotiv firmalarını da etkilemeye başladı.
- "Bütün modelleri taklit ederek, çok lüks arabaları çok ucuz maliyetlerle piyasaya sürdü. Dolayısıyla ülkemizde de bu etkisini yarattı"
Bir zamanlar Alman ekonomisinin bel kemiği olan Alman otomotiv sektörü, Çin rekabetiyle birlikte ciddi zorluklar yaşamaya başladı. Elektrikleri araçların yüksek maliyeti ve Çin otomobillerinin hızla yayılmasıyla birlikte otomobil sektörünün sarsılmaya başladığı gözlemlendi.
- "Bunun en büyük özelliklerinden bir tanesi de, Çin'in devlet olarak otomobil sektörünü sübvanse etmesi, şu anda Çin markası %30'luk bir stokla devam ediyor. Yani satış yapmadığı ürünün %30'luk stoğu var”
- "Satış adetleri düştü, onlar da birleşmelerle yarın bir gün göreceksiniz. İki üçlü birleştiğiniz göreceksiniz. Bunların da işte aynı motoru aynı şanzımanı kullanmak zorunda kalacaklar"
- "Yoksa ya şirketi komple kapatacaksın, çok köklü markalar var kapanma sıkıntı olacağı için küçülmeye gidiyorlar"
Almanya'nın en büyük ve köklü otomotiv şirketlerinden biri bu süreçte ciddi sıkıntılar yaşandığını söyleyerek 35 bin kişiyi işten çıkartacağını açıklamıştı. Sıkıntılı günler yaşayan dev alman üretici yeniden yapılandırma anlaşması kapsamında maaş kesintileriyle karşı karşıya kaldı. Bunun en büyük sebeplerinden biri binek araç satışlarının üçte birini Çin'e dayandırıyorlar.
- "Çinli araçlar üretim bileşenlerinde parça sayısını azaltıp, ürünlerini daha aza mal etmelerine neden oldu. Bu da bizde 2 milyona satılan bir arabanın onların bin 200'e, bin 300'e satmasına neden oldu. Çin etkisiyle satış adetleri düşerse, istenen karlar olmazsa, satış adetlerinin düşeceğini düşünüyorum bende”
Türkiye otomotiv pazarında 11 Çin menşeli marka bulunuyor.
AVRUPA'YI ADETA KASIP KAVURAN BU ÇİN GÜCÜ TÜRKİYE'Yİ NASIL ETKİLİYOR?
- "Bu da bizim işlerimizin azalmasına, durağan hale gelmesine sebep oldu. Çünkü fiyat noktasında onlarla rekabet edemez hale geldik şu anda.
- "Bizim markalarımızda, bizimle kontakt kuran müşterilerde sadece donanımsal beklentilerin bir tık daha arttığını görüyoruz ama bize gelip herhangi bir Çin menşeli bir ürünle kıyaslamayla karşılaşmıyoruz"
Otomotiv Sanayi Derneği, 2024'ün ocak-ekim dönemine ait üretim ve ihracat pazar verilerini açıkladı. Yılın 10 aylık döneminde otomotiv üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 azalarak, 1 milyon 122 bin 567 adet oldu. Otomobil üretimi ise yüzde 5 azalarak, 742 bin 303 adet olarak gerçekleşti.
- "Hem fiyat performans hem de üretim anlamında artış gösterdiği için Çin otomotiv sektörü, bu da Türkiye'yi ve dünyayı satış anlamında olumsuz etkiledi”
OTOMOTİV FİRMALARI BU SÜRECİ NASIL ATLATACAK?
- "Çinlilerle rekabet etmenin tek yolu daha ucuza araç üretmek olacaktır"
- "İşin satış ağındakiler hem satın almayı bekleyenlerde bu beklenti var. Faiz oranlarının düşmesi bu pazarı genişletecektir”
- “Bizdeki olan markalarla Çin malı dengelenecek, bu sefer Çin malı ikinci plana düşecek”
- “Aynı fiyatlarda otomobil üretemeseler de, yakın rakamlara getireceklerini düşünüyorum”
- “Bence diğer markalarda onlarla yarışabilmek açısından fiyatlarını biraz daha kontrol etmeleri gerekir”
Hızla büyüyen Çin otomotiv sektörünü bekleyen bir tehlike de var.
- “Çok satılan mal var, yatırım yok. Yatırım olmayınca yeteri kadar stokta da ürün olmadığı için. Bu sefer araçlar tamirhanelerde beklemek zorunda kalıyor”
- “Bu bir risktir. Her ürünün devamında bu istekler karşılanmadığın da müşteri memnuniyetleri, güven sarsılıyor. Türkiye pazarından çekilmek zorunda olan Uzak Doğu menşeili markalar oldu”
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
New York'ta “trafik yoğunluğu ücreti” uygulaması başladı
Avrupa'da Elon Musk'ın hayaleti dolaşıyor... Norveç Başbakanı: Endişeliyim!
Zelenski, Putin'in müttefiki hakkında konuştu: Lukaşenko benden özür diledi
Dokunanı Zehirliyor! Kanatlarında Ölümcül Tehlike Var: İşte Araştırma Ekibinin Başına Gelenler…
Ukrayna’dan dikkat çeken hamle: Rusya toprakları içinde karşı taarruz! Sıcak bölge Kursk'ta son gelişmeler...