Okyanustan "vurma" seslerinin geldiği duyuruldu! CNN International Muhabiri Pazmino detayları anlattı
Atlantik Okyanusu'ndaki kayıp denizaltı için zamana karşı yarış sürüyor. Yetkililer, 5 kişiyi taşıyan aracın kurtarma çalışmaları sırasında okyanustan vurma sesi geldiğini duyurdu. Son durumu CNN International Muhabiri Gloria Pazmino aktardı.
Titanik enkazına dalış yaptığı sırada geçtiğimiz pazar günü Atlantik Okyanusu’nda kaybolan küçük denizaltıyı arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, ABD Sahil Güvenliği son gelişmeleri kamuoyu ile paylaştı.
DENİZALTIDA 5 KİŞİ VAR
Kaybolan denizaltıda 58 yaşındaki İngiliz milyarder ve kaşif Hamish Harding, 77 yaşındaki Fransız kaşif Paul-Henry Nargeolet, OceanGate Expeditions'ın CEO'su ve kurucusu Stockton Rush, 48 yaşındaki Pakistan doğumlu İngiliz işadamı Shahzada Dawood ve 19 yaşındaki oğlu Suleman’ın olduğu açıklandı. Yetkililer, denizaltıda bulunanların kimliklerini resmi olarak doğrulamazken, söz konusu kişilerin aileleri ve şirketleri kimliklerini yaptıkları açıklamalar ile doğruladı.
TİTANİK'İN ENKAZI 3 BİN 800 METRE DERİNLİKTE
Titanik’in enkazı, Kanada’nın Newfoundland kıyılarının yaklaşık 600 kilometre açığında Atlantik Okyanusu'nun dibinde 3 bin 800 metre derinlikte yer alıyor. Zamanının en büyük yolcu gemisi olan Titanik, 1912'de İngiltere'nin Southampton limanından ABD'nin New York kentine yaptığı ilk yolculuk sırasında bir buzdağına çarparak batmıştı. Gemideki 2 bin 200 yolcu ve mürettebattan en az bin 500'ü hayatını kaybetmişti. Titanik'in enkazı 1985'te keşfedilmesinden bu yana kapsamlı şekilde araştırılıyor.
CNN International Muhabiri Gloria Pazmino detayları şu ifadelerle aktardı;
Denizaltı içinde çalışan denizaltının insanların buradan ses çıkardığını düşünüyoruz. Sonerler aracılığıyla bu sesler hem uçaklar hem de gemiler tarafından alınabildi. Şu ana kadar seslerin tam olarak nereden geldiğini öğrenemedik. Bunun sebebi de şu ana kadar tam olarak bir kurtarma çalışmasının başlatılması mümkün olmadı ve kıyıdan bir görev başlatıldı.
Buradan 400 mil uzaklıkta kurtarma çalışmalarının yürütüldüğü yer ve ilk dalışların başladığından beri 45 dakika geçti. Ancak şu ana kadar bir haber alamadık. Kurtarma çalışmaları sürerken bu denizaltıdan neden haber alınamadığıyla ve kazanın neden olduğu bilinmiyor. Öncelikle denizaltının tam olarak nerede olduğunu öğrenmemiz gerekiyor
Denizaltındaki ve insanların durumunu bilmiyoruz. İçeride 5 kişi var. Denizaltında ve bu aracın birkaç oksijen tüpüne sahip olduğunu biliyoruz. Ancak onları kullandığını farz edersek oksijen tüplerinin bitmesine ve bir günden aşağı bir süre kaldı. Ancak bu durum sadece oksijenle alakalı değil. Bunun haricinde özel denizaltı aracının durumu da önemli. Çünkü çok derinde olan ve çok derin suyun altında bulunan bir gemiden deniz altından bahsediyoruz ve Titanik enkazına keşfetmeye gitmişti. 12 bin fit aşağıda ve kurtarma çalışmaları sürdürülüyor.
Hatta bu konudaki rekor 1973’ten kalma ve bir kurtarma çalışması bin 500 fitte yapılmıştı. Bu yüzden bu bir ilk. Bu çok büyük bir sorun. Bir diğer sorun ise çok büyük bir basınçtan bahsediyoruz. Çoğu insan hatta hiçbir insan bu durum altında hayatta kalamaz. Sıcaklık çok soğuk, o derinliklerde görüş mesafesinde de sıkıntı var. O yüzden diğer denizaltıları oraya kurtarma için daldığında görüşe sahip olamıyor. Bu yüzden bu karmaşıklıkların hepsi kurtarma çalışmalarını zorlaştırıyor. Denizaltının tam olarak nerede olduğunu bilmemiz gerekiyor.
Kurtarma çalışmaları devam edilebilmesi için bu bir yerde sıkıştı mı yoksa bir yere çarptı mı? Olasılıklar bunların hepsi. Sonuç olarak çok karmaşık bir kurtarma çalışması sürüyor. Eğer denizaltı tekrardan yeryüzünde çıkarsa içindeki kişilerin içeride kalması gerekiyor. Bu yüzden içeriden dışarı çıkamazlar. Öncelikle dışarıdan vidaların sökülmesi gerekiyor. Bu yüzden öncelikle başka kurtarma çalışmaları devam ederken başka insanların denizaltına ulaşması gerekiyor. Çok zor bir süreç bu. Zamana karşı yarışıyorlar. Çünkü oksijen de bitmek üzere.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İngiltere basınında Esma Esad iddiası: Sağlık durumu kötü, yaşama şansı yüzde 50
Kazakistan'da 38 kişinin öldüğü uçak kazası: Düştü mü, düşürüldü mü? Bu görüntüler tartışma başlattı…
Son Dakika | Bakü'den Havalanan Uçak Kazakistan'da Düştü! İşte Adım Adım İrtifa Kaybeden Uçağın Radar Kayıtları...
Beyaz Saray’da Noel hazırlıkları tamamlandı
Özgür Suriye'nin Sığınmacısı Esma Esad: İngiltere'de O'nu İsteyen Yok!