Son Dakika: Nüfus artacak, dünya değişecek! 2064'te ise... | Video
Dünya nüfus dağılımı değişecek, dünya değişecek. Araştırmalara göre Çin nüfusu azalacak, Afrika Kıtası'nda özellikle Nijerya'da nüfusta büyük artış olacak. Türkiye'nin nüfusu ise 110 milyonu geçecek. Peki, değişen nüfus dünyadaki dengeleri nasıl etkileyecek? Detaylar inceleme haberimizde...
DÜNYA NÜFUSU 2064'TE 9,7 MİLYARLA ZİRVEYE ÇIKACAK
Dünyada nüfus artışı beklenenden düşük olacak, dengeler değişecek. Son araştırmalar böyle. Dünya nüfusu 2064'te 9,7 milyarla zirveye çıkacak, 2100'de 8,8 milyara gerileyecek. Gerileme ve değişen nüfusla birlikte bölgesel dengeler dönüşecek, dünyada güç dengeleri etkilenecek.
Birleşmiş Milletler'in daha önceki araştırmasında dünya nüfusunun 11 milyarın üstüne çıkacağı iddia edilmişti. Şimdiki araştırmalar ise BM'nin aksini iddia ediyor. Araştırmaya göre, 2100 yılına gelindiğinde bugün 7,7 milyar civarındaki dünya nüfusu 8,8 milyara ulaşacak. Buna göre, nüfusta en yüksek düzey olarak 9,7 milyara 2064 yılında ulaşılması mümkün görünüyor. Tahminlere göre günümüzde 2,37 olan kadın başına doğurganlık oranı 2100 yılında 1,66’ya kadar düşecek. Bir ülkenin nüfusunun dengede tutulabilmesi için bu oranın 2,1’den aşağıya düşmemesi gerekiyor.
Araştırmaya göre, yaşanacak demografik değişimler birçok ülkenin ekonomisi ve toplumsal yaşamı üzerinde derin ve ağır negatif değişimlere yol açacak.
ÇİN NÜFUSU AZALACAK, AFRİKA'DA NÜFUS ARTACAK
Projeksiyonlara göre, bugün dünyanın orta ve büyük nüfusa sahip birçok ülkesi 2100 yılına gelindiğinde yerlerini başkalarına bırakacak. 1,4 milyara yakın nüfuslu Çin Halk Cumhuriyeti’nin nüfusu yüzyılın sonuna kadar 730 milyona gerileyecek. Bu da Çin'in gücünün azalması anlamına gelecek.
ASYA'DA DENGELER DEĞİŞECEK, AVRUPA NÜFUSU AZALACAK
1 milyar 380 milyon nüfusuyla önümüzdeki yıllarda Çin’i geçerek ilk sıraya yerleşecek olan Hindistan ise 1 milyar 90 milyon nüfusuyla 2100’de de dünyanın en fazla nüfusa sahip ülkesi olarak kalacak. Uzak Asya'da dengeler değişecek. Japonya'nın nüfusunun 128 milyondan 60 milyona, İspanya'nın 46 milyondan 23 milyona, Tayland'ın 71 milyondan 35 milyona ve Güney Kore'nin ise 53 milyondan 27 milyona kadar gerilemesi de öngörüler arasında.
Avrupa'da da durum kötü olacak. Polonya ve Ukrayna'nın da ciddi olarak gerileyecekleri demografik şekillenmede Almanya'nın da dörtte bire yakın bir nüfus kaybı öngörülüyor. Ancak buna rağmen Fransa ve Almanya 66-67 milyon civarındaki nüfuslarıyla dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi içinde yer almaya devam edecekleri belirtiliyor. Bunda bölgeye dış göçün de etkisi olacağı belirtiliyor.
YÜKSELEN GÜÇ AFRİKA MI OLACAK?
Ancak İspanya'daki düşüş diğer ülkelere göre çok daha keskin olacak. Mevcut öngörüler, 2100 yılında nüfusun 23,5 milyona kadar düşebileceğini gösteriyor. Uzmanlara göre ekonomisi güçlü olan ülkeler, göçmenlerin kendi ülkelerini seçmesi için yarışa girecek. Dünyada yükselen güç ise Afrika olacak. Yaşlı kıta, nüfus anlamında ön plana çıkacak. 26 Afrika ülkesinin nüfusunun 2050'ye kadar en az ikiye katlanacağı tahmin ediliyor. 2100’de dünyadaki her üç kişiden biri Afrikalı olacak. Bu kıtanın nüfusu 1,3 milyardan 3 milyara kadar çıkacak.
NİJERYA’NIN NÜFUSU 206 MİLYONDAN 790 MİLYONA ÇIKACAK
Afrika'daki bu artışın en önemli nedeni ise Nijerya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Etiyopya, Mısır ve Tanzanya'daki nüfus katlanmasıyla bağlantılı. Nijerya ön plana çıkacak. Buna göre Nijerya’nın nüfusu 206 milyondan 790 milyona kadar çıkacak ve dünya nüfusunun yüzde 9’una yakınına tek başına sahip olacak. Bu da ülkenin dünyada ön plana çıkma ihtimalini artıracak.
Kongo'nun nüfusu 81 milyondan 246 milyona, Etiyopya'nın ki 103 milyondan 223 milyona, Mısır'ın 96 milyondan 199 milyona ve Tanzanya'nın nüfusu ise 54 milyondan 186 milyona kadar çıkacak.
TÜRKİYE NÜFUSU 2100 YILINDA 100 MİLYONU AŞACAK
Ve Türkiye'ye gelince... Türkiye nüfusu 2100 yılında 100 milyonu aşacak. Araştırmanın hata payı ile birlikte yüzyılın sonunda Türkiye'nin nüfusunun 101 milyon ile 127 milyon arasında değişeceği öngörülüyor. Yine doğurganlık hızının 2017'de yüzde 1,79 olduğu Türkiye'de bu hız 2100 yılında 1,34'e gerileyecek. Türkiye'nin nüfusunun 2068'de 112 milyonla zirve yapması bekleniyor. Bu da Türkiye'nin bölgede önemli nüfusu olan ülkeler arasında kalması anlamına geliyor.
HİNDİSTAN, NİJERYA, ÇİN VE ABD BASKIN GÜÇLER OLACAK
Araştırmada belirtilene göre yeni süper güçlerin kimler olacağı belli değil, ancak Çin'in ABD'yi geçerek 2035 yılında en büyük ekonomi olması, daha sonra da 2098 yılında ABD'nin birinci sırayı geri kazanması bekleniyor. Tahminlere göre Afrika ve Arap dünyası geleceği şekillendirecek iken Avrupa ve Asya'nın etkisi azalacak. Yüzyılın sonlarına doğru dünyada çok kutuplu bir güç durumu olacak ve Hindistan, Nijerya, Çin ve ABD baskın güçler olacak.
Ayrıca yeni araştırma, ülkelerin göçe bakış açısının da değişeceğini söylüyor. Pek çok ülke sadece nüfus boyutlarını aynı tutmak ve ekonomik büyümeyi desteklemek için daha liberal göçmenlik poliçelerine geçmeyi tercih edecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...
SON DAKİKA! Nükleer tehdit Avrupa'da bu maddeye talebi patlattı (Ukrayna'nın ABD ve İngiliz füzelerine karşılık Rusya’dan balistik füze!)
İzlanda'daki yanardağ 7. kez uyandı
Ukrayna'dan Rusya'ya kritik hamle: ATACMS ve Storm Shadow füzeleri kullanıldı