Nijer'de ıstırabın adı: Kadın olmak
Dünyanın en fakir 7' inci ülkesi Nijer'de hayatın ağır yükünü kadınlar taşıyor. Evde, sokakta, kadın her yerde mücadele içerisinde. Öyle ki kadınların dramı, küçük yaşlarda başlıyor. CNN TÜRK Muhabiri Emrah Çakmak Nijer'de kadınların mücadelesini görüntüledi.
Nijer'de hayatta kalmaya çalışan kadınlardan sadece biri. O, kadın olmanın yanında bir de anne. Yani sorumluluğu büyük. Bir çocuğu sırtında diğerleri ise yanı başında. Kendinden çok onları düşünüyor. Derme çatma yaşam alanında çocuklarını hayatta tutabilmek için mücadele ediyor.
Açlık ve sefaletin pençesinde kıvranan Nijer'de kız çocukları 5-6 yaşlarında, çocukluklarını yaşayamadan kendilerini acımasız bir hayatın içinde buluyor. 12 yaşına geldiğinde evlendirilenler, çocuk yaşta anne oluyor.
Ülkede kadınların dramı, küçük yaşlardan başlıyor. Sefalet ve açlığın pençesinde çırpınan ailelerde kız çocukları, sırtlarına bağladıkları kardeşleriyle ev işlerini yapıyor, odun topluyor, başlarında kovalarla su taşıyor, yiyecek ihtiyacını gidermek için gerekli olan mil denilen gıdayı öğütüyorlar.
Nijer'de bir kadın, ortalama 7 çocuk dünyaya getiriyor. Aileler, dünyaya getirdikleri çocuklardan bir boğaz eksilsin diye 12-13 yaşlarına gelen kız çocuklarını kendilerinden büyük erkeklerle evlendiriyor.
Kendi rızaları dışında evlendirilen kız çocukları erken yaşta doğum yapmaya zorlanıyor. Ergenliğe ulaşmadan yapılan doğumlar sonucunda da kızlar, ülkede "ölümden önceki azap" olarak dillendirilen fistül hastalığına yakalanıyor. Hastalık sonucu idrarını tutamaz hale gelen kadınlar, bebekleriyle birlikte eşleri tarafından terk ediliyor. Kocaların yüzüstü bıraktığı kadınlar, eğer kabul edilirse ailelerinin yanına dönüyor ya da sokaklarda yaşamını dilenerek devam ettirmeye çalışıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Elon Musk’tan Jeff Bezos’a “Trump” göndermesi… Dünyanın en zengin iki ismi arasındaki gerginlikte yeni perde!
Netanyahu küplere bindi, Biden’dan ‘destek’ geldi! UCM'nin tutuklama emrini hangi ülkeler uygulayacak?
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef
Bir telefonla satıldı! Osman Hamdi Bey'in tablosu Paris'te rekor fiyata alıcı buldu
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!