NATO Ege Denizi'nde devriye görevine hazırlanıyor
Almanya Başbakanı Merkel'in Ankara ziyaretinde gündeme gelen mülteciler için doğu Akdeniz'de NATO deniz desteği teklifini kabul gördü. NATO tekneleri durdurmak için değil, Yunan ve Türk sahil güvenlik güçlerine bilgi ve istihbarat desteği sağlamak için Ege'ye devriye gücü gönderiyor.
ABD Savunma Bakanı Carter, Brüksel’de NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nda Türkiye, Almanya ve Yunanistan'ın Ege’de NATO imkanlarından faydalanılmasını talep ettiğini söyledi.
NATO'nun, sığınmacı kriziyle mücadele operasyonlarını destekleme ve parçası olma konusunda isteğini ortaya koyduğunu belirten Carter, NATO yetkililerine yasa dışı göç ve göçmen kaçakçılarının önlenmesine yönelik planlama yapmaları emrinin verildiğini, NATO'nun Ege Denizi'nde devriye görevi için hazırlık çalışmaları yapacağını ifade etti.
Teklif pazartesi günü ankarada ortaya atılmıştı, 3 gün sonra brüksel'den olumlu yanıt geldi. NATO, mülteci kriziyle mücadeleye destek için Ege Denizi'ne devriye gönderiyor.
Almanya Başbakanı Merkel'in Ankara ziyareti sırasında gündeme gelen Ege'ye NATO desteği konusundaki karar için gözler Brüksel'deydi. NATO savunma bakanları toplantısı devam ederken, karar geldi. NATO teklifi kabul ettiğini duyurdu. İlk açıklamayı Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen yaptı. Sonrasında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bir basın toplantısı düzenledi ve ayrıntıları açıkladı.
NATO Genel Sekreteri'nin özellikle vurgu yaptığı nokta, NATO misyonunun mülteci akını ve insan kaçakçılığı konusunda gözlem yapmak ve istihbarat toplamakla sınırlı oldugu. Genel Sekreter NATO güçlerinin müdahalede bulunmayacağı mesajı verdi.
"NATO güçleri gözetleme ve keşif yapacak. Türk ve Yunan sahil güvenlik güçlerine yüksek kalite bilgi ve istihbarat sağlayacak. Tekneleri durdurmak NATO'nun işi değil. Bu Türk ve Yunan güçlerin görevi. Türk ve Yunan güçler birbirlerinin deniz ve hava sahalarını ihlal etmeyecek. Avrupa Birliği ile de koordinasyon içinde olacağız bu süreçte, daha sonra oturup konuşacağız."
NATO Genel Sekreteri, kesin bir tarih vermedi ama kısa sürede misyonun başlayacağını duyurdu. Alınan karara göre, bölgeye yakın Alman kumandası altındaki Maritime Two gemisi bu görev için Ege Denizi'ne yönlendirildi ve kısa süre içinde aktif olacak. Stoltenbergin açıklamasına göre, bölgede bu görevde bulunabilecek toplam 3 gemi var, bu da durumun gidişatına göre diğer ülkelerin de onayıyla deniz desteğinin zaman içinde artabileceği anlamına geliyor.
NATO'nun Türkiye'yi yakından ilgilendiren tek kararı bu da değil. Türkiye Suriye sınırında halihazırda aktif olan NATO gözetleme gücü de desteklenecek.. ABD'nin talebi üzerine, Türkiye Suriye sınırındaki uyarı ve erken ihbar uçağı Awacs'larının sayısı artıtırılacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...
SON DAKİKA! Nükleer tehdit Avrupa'da bu maddeye talebi patlattı (Ukrayna'nın ABD ve İngiliz füzelerine karşılık Rusya’dan balistik füze!)
İzlanda'daki yanardağ 7. kez uyandı
Ukrayna'dan Rusya'ya kritik hamle: ATACMS ve Storm Shadow füzeleri kullanıldı