Mülteci kampında nasıl yaşıyorlar?
Çoğu zaman unuttuğumuz, yoksulluğun ve çaresizliğin en şiddetli yaşandığı yer Afrika Kıtası. CNN TÜRK Dış Haberler Muhabiri Enver Kaptanoğlu ve Kameraman Ahmet Akpolat, Çad'da, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki iç savaştan kaçanların sığındığı, mülteci kampını görüntüledi.
Afrika Kıtası'nın ortasında kendi kaderine terk edilmiş bir ülke Çad. Dünyanın en yoksul 5. ülkesi. Ama buna rağmen güneyindeki Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yıllardır süren iç savaştan kaçanların sığındığı bir ülke. Bölgede bulunan 3 kampta yaklaşık 200 bin kişi, çok zor şartlar altında yaşıyor. Bölgede elektrik yok. Kampta bir sağlık merkezi bulunmuyor. Temiz su ve gıda mültecilerin ulaşmakta güçlük çektiği konular. Kurban Bayramı dolayısıyla gittiğimiz kampta özellikle çocuklar tarafından oldukça sıcak karşılanıyoruz.
Bir yandan kurban kesimi gerçekleştiriliyor. Sadece bu kampta 105 büyükbaş hayvan kesildi. Bunlar 2100 aileye dağıtıldı. Gıdaya erişim en büyük sorun olunca, kamptakiler nadiren gelen yardımlara da hemen sahip olmak istiyor. İşte bu nedenle kurban etlerinin dağıtımı sırasında kaos çıkıyor. Kurbanların etlerinin dağıtımıyla biz de CNN TÜRK ekibi olarak, kamptaki bir evi görüntüleme fırsatı buluyoruz. Bu oldukça önemli çünkü, kamptakiler özellikle evlerinin görüntülenmesi konusunda çok katılar. Biz de bir kamp sakininden izin alıyoruz.
Muhammed Abdullahi, Çad hükümetinin de finansal zorluklar nedeniyle kendilerine yardım etmediğini belirtiyor. Neye ihtiyacınız var diye sorduğumuzda, deyim yerindeyse bize balık vermeyin, balık tutmayı öğretin diyor. Yerel kuruluşların kısıtlı imkanlar dahilinde, ailelere aylık 6 dolar para yardımı ve 8,5 kiloluk erzak yardımı yapılıyor. Ancak son derece yetersiz.
Kampta yaşayanlar için gıdaya ulaşmak kadar, sağlık hizmetleri de büyük bir sorun. Çünkü kampta bir sağlık merkezi bulunmuyor. Çad hükümetinin finansal desteğini kesmesi sonucu BM de artık insani yardımlarını durdurdu. BM'nin kamptan sorumlu temsilcisi de sağlık sorununa özellikle dikkat çekiyor.
Kampta çaresizlik hissi çok fazla. Ama yine de hayat onlar için devam ediyor. Her gün bir şekilde hayatta kalmanın bir yolunu buluyorlar. Sömürülmeye, yoksulluğa terk edilmeye ve eğitimsiz bırakılmaya rağmen.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok
SON DAKİKA! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam'da Ahmed eş-Şera ile bir araya geldi
ABD, HTŞ lideri Colani'nin Başına Koyduğu '10 Milyon Dolar' Ödülü Kaldırdı
SON DAKİKA! Almanya'daki Noel Pazarı Saldırganının Profili Ezber Bozdu
'Battaniyeli kaplanlar' geri gönderildi: Rejimin çöküşü sırasında Irak’a kaçan Esad'ın askerleri iade edildi