Merkel NSU davasıyla ilgili ilk kez konuştu: 'Benim için kapanmadı'
Almanya Başbakanı Angela Merkel, geçen hafta çarşamba günü karara bağlanan ırkçı terör örgütü NSU davasıyla ilgili ilk kez konuştu. Merkel, “NSU dosyası benim için kapanmadı” dedi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün işlediği cinayetleri "Almanya tarihinde çok kara bir leke" olarak niteledi ve "Biz birçok şey yaptık ancak ben yapmaya devam edeceğim. O nedenle bunu kapanmayan bir konu olarak niteliyorum" dedi.
Merkel, Federal Basın Merkezi'nde düzenlenen geleneksel yaz dönemi basın toplantısında Münih Eyalet Yüksek Mahkemesinde tamamlanan NSU davasına ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine gerekli cezaların verildiğini ancak konunun kapanmayacağını söyledi.
NSU'nun ortaya çıkmasının ardından güvenlik birimlerinin çalışma yöntemlerinde değişikliğe gidildiğini aktaran Merkel, "Biz birçok şey yaptık ancak ben yapmaya devam edeceğim. O nedenle bunu kapanmayan bir konu olarak niteliyorum" dedi.
Merkel, temel sorunun ilgili birimlerin teröristlerin yaptıklarını önceden haber alamaması olduğuna dikkati çekerek, "O nedenle bu, Almanya tarihinde çok kara bir lekedir" diye konuştu.
NSU tarafından öldürülenlerin yakınlarının toplumda NSU tartışmasının devam etmesini istemeye hakları olduğunu dile getiren Merkel, ailelerin duygusal durumunu anladığını ve dava sürecinin acıyı ortadan kaldırıp her şeyi daha güzel yapmayacağını vurguladı.
"Görevim, tüm olayların aydınlatılması için güvenlik birimlerinin koordineli çalışmasını sağlamak" diyen Merkel, güvenlik birimlerinin böyle bir olayın yeniden yaşanmaması için çalışmalarını sürdüreceğini kaydetti.
Yaşanan kötü tecrübeden gerekli derslerin çıkarıldığını savunan Merkel, sürecin kapanmadığını ve devam edeceğini yineledi.
NSU Davası
Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmek, 2 bombalı saldırı ve 15 banka soygunu düzenlemekle suçlanan NSU terör örgütü, 4 Kasım 2011'de tesadüf sonucu ortaya çıkmıştı. NSU üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011'de bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü bulunmuş ve intihar ettikleri öne sürülmüştü.
NSU üyelerinin son kullandıkları hücre evini ateşe verdikten birkaç gün sonra polise teslim olan Beate Zschaepe, NSU terör örgütü üyesi olduğu iddiasıyla yargılanmıştı. Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde 2013'ten bu yana görülen dava 11 Temmuz'da sonuçlanmış ve Zschaepe ömür boyu hapse mahkum edilmişti.
ABD ile ilişkiler
Merkel toplantıda ABD ile ilişkilere, göçmen sorununa ilişkin de soruları yanıtladı. NATO Zirvesi'nde ABD Başkanı Trump'ın enerji bağlantısı nedeniyle Rusya'nın tutsağı olmakla suçladığı Almanya'nın Başbakanı Merkel, her zamanki çerçeve ve değerlerinin şu anda güçlü bir baskı altında olduğunu söyleyerek, "ABD Başkanı da dahil olmak üzere transatlantik ilişkiler bizim için kilit önemdedir ve bu ilişkileri geliştirmeyi sürdüreceğim" dedi.
Putin'in Trump'ın Washington davetini kabul etmesine ilişkin de konuşan Merkel, ilişkilerin normalleşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Merkel, Avrupa ve ABD ilişkilerinin tarihte de zor dönemlerden geçtiğini ancak bu çatışmaların her zaman üstesinden gelindiğini vurguladı.
"ABD'ye bel bağlayamayız" derken haklı olduğunu söyleyen Merkel, Trump'ın "Küresel sorunların çözümünde Avrupa'nın daha fazla rol üstlenmesi" talebini anlaşılır bulduğunu ifade etti. Merkel, gelecekte dünya düzenini empoze etmesi için ABD'ye bel bağlayamayacaklarını dile getirdi.
Başta aralarındaki yüksek ticaret hacmi olmak üzere ABD ile Almanya'nın yakın bağları olduğuna işaret eden Merkel, bunun için ticaret verilerine bakılması gerektiğini söyledi.
Merkel, göçmen sorununa ilişkin soruları da yanıtladı. Göçmenler konusunda toplumdaki bölünmenin diyalog ile önlenebileceği mesajı veren Merkel, göçmen sorununa ilişkin ayrıştırıcı söyleme dair de uyarıda bulundu. Merkel, Avrupa'nın geleceği için göçmen sorunuyla diğer ülkelerle birlikte mücadelede etmekte kararlı olduğunu belirtti.
İsrail Parlamentosu'nda kabul edilen Yahudi Ulus Devleti Yasasına ilişkin de konuşan Merkel, "İsrail'in iç işlerine karışmak istmem" diyerek, azınlıkların korunmasının demokrasi açısından önemine işaret etti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ABD Başkanlık Seçimlerinde Kritik Salıncak Eyaletler: Salıncak Eyaletler Nedir?
ABD bugün sandığa gidiyor: Seçim sonuçları ne zaman, saat kaçta belli olur?
ABD son seçim anketi! Amerika seçimleri kaç gün sürüyor? Amerika seçim sistemi hakkında bilgiler!
İspanya'da sel felaketi: Siyasi tartışmalar başladı
ABD başkanını nasıl seçiyor? En fazla oyu alsa bile seçimi kaybedebilir: İşte sandık sisteminin işleyişi…