hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkel: AB dışından nitelikli işçi alınacak

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Almanya nitelikli işçileri, ülkesine çağırıyor. Almanya Başbakanı Merkel, kalifiye iş gücü açığını kapatmak için, gerekli yasanın uygulamaya gireceğini duyurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Almanya, kalifiye iş göçü açığını kapatmak için, "Nitelikli İşçi Göçü Yasası’nı uygulamaya hazırlanıyor. 1 Mart’ta yürürlüğe girecek yasayla,
    Avrupa Birliği dışından, kalifiye iş gücünün, Almanya’ya gelişinin kolaylaştırılması hedefleniyor.

    Almanya Başbakanı Angela Merkel, Berlin’de bu konuda bir zirve düzenledi. Hedefin gerçekleştirilebilmesi için, Almanya’nın işçi vizesi alımını kolaylaştırması ve kalifiye işçilerin kısa sürede işe başlayabilmesinin önünün açılması gerektiğini söyledi. Özellikle bilgi teknolojileri gibi alanlarda, iş kaybı olduğunu belirtti.

    Uzmanlara göre alman ekonomisi, nitelikli işçi açığı yüzünden yılda yaklaşık 30 milyar Euro kaybediyor. Yaklaşık 65 meslek dalında nitelikli işçi açığı var. Bu mesleklerin başında, hemşire, hasta ve yaşlı bakıcısı, inşaat işçisi, bilgi teknolojileri uzmanı geliyor.

    Merkel, Berlin’deki konuşmasında, Almanya’da çok sayıda şirketin nitelikli işçi bulmada sorun yaşadığına dikkat çekti. Sorun çözülemezse, bazı şirketlerin ülkeden ayrılabileceğini söyledi.

    İş gücü açığının en fazla olduğu sağlık sektörü. Sağlık Bakanı da, yeni yasaya ilişkin açıklamasında, alınacak işçilerin, Almanya’nın kültürel ve sosyolojik yapısına da entegre olabilecek kişiler olmasını istediklerini söyledi. Buna göre ilk aşamada, Hindistan, Brezilya ve Vietnam gibi ülkelerde pilot projeler gerçekleştirilecek. Ancak alman basınında, Türkiye’den işçi alımına işaret eden bir ifade yer almıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow