hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Maliki: Dünyayı verseler Kudüs'ün taşı etmez

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Maliki, İstanbul'dan ayrılmadan önce CNN TÜRK'ten Büşra Arslantaş'ın sorularını yanıtladı. Maliki, ABD'nin hazırladığı barış planı için "Lanet olası plan. Amerikalılara tavsiyem bu dosyayı kapatmaları" dedi. Filistin uzlaşı sürecini de değerlendiren Maliki, Hamas'a parlamento seçimlerine katılma çağrısı yaptı. İsrail ile görüşmeye her zaman hazır olduklarını vurgulayan Filistinli Bakan, Türkiye'nin "En güvenilir ortakları olduğunu" söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD’nin Kudüs’te misyonlarını birleştirme kararına bu sözlerle tepki gösterdi. Trump yönetiminin “İsrail'deki seçimlerden sonra açıklanacak” dediği barış planını topa tuttu.

    "Daha görmeden bile plan hakkında ne düşündüğümü bir Filistinli olarak bana sorarsanız yanıtım “Lanet olası plan” şeklinde olur. Bence bu plan 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin Devleti kurulmasını engellemeye çalışacak. Bu nedenle ilgilenmiyorum. Dünyayı verseler Kudüs’ün tek bir taşına yetmez. Onlara tavsiyem şu, bu dosyayı kapatsınlar, çünkü bu zaman ve enerji kaybı."

    Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Maliki, Büyükelçiler Konferansı için geldiği Türkiye’den ayrılmadan önce CNN TÜRK’e konuştu. Filistin Lideri Mahmud Abbas’ın Rusya’da Putin ve Netanyahu ile üçlü görüşme yapmaya hazır olduğunu söyledi.

    "Ama Netanyahu “Üzgünüm şimdi seçimlere hazırlanıyorum. Seçim sonrası yapalım” diyecektir. Ne derse desin. Seçimden önce, sonra. Biz görüşmeye hazırız."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail’de 9 Nisan’da yapılacak seçimlerde sandıktan kim çıkarsa çıksın Filistinliler için durumun fark etmeyeceğinin mesajını veren Maliki, kampanya döneminde Mescid-i Aksa’ya yönelik tehdidin daha da artacağını savundu.

    "Tehdidin geldiğini görüyorum ve tecrübeme dayanarak size teyit edebilirim ki İsrailliler şu an Mescid-i Aksa’ya karşı büyük bir şeye hazırlanıyorlar."

    Ve Filistinde Hamas ile El Fetih arasında süren siyasi ve coğrafi bölünmüşlük. Maliki 2019 yılının uzlaşı yılı olması için çalışacaklarını söyledi. Filistin’de yapılacak parlamento seçimleri öncesi Hamas’a çağrıda bulundu.

    "Hamas ile 2017’de imzalanan anlaşmada Parlamento ve Başkanlık seçimleri yapılmasını belirtmiştik. Peki, neden Hamas buna hazır değil? Eğer Hamas çoğunluğun desteğini istiyorsa, bu onlar için hükümeti ve liderliği devralmak için bir fırsat."

    Maliki, Gazze ve Kudüs’ü kapsamayan bir seçim yapmanın ‘Bağımsız Filistin Devletinin sonu’ anlamına geleceğini söyledi. Türkiye'ye övgüler yağdıran Filistinli Bakan, "Türkiye en güvenilir ortaklar listemizin tepesinde" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow