hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Macron'un "u" dönüşleri kriz yarattı

    Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, art arda yaptığı açıklamalarla, İsrail ve Filistinlilere yönelik politikasının ne olduğu konusunda kafaları karıştırdı. Macron'a her iki taraftan da eleştiri var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısından bu yana Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, rotasını belirlemeden, bir pozisyondan diğerine gidip geliyor gibi görüntü çizmesi eleştirileri de beraberinde getirdi.

    Öacron, önce Hamas saldırısının ardından İsrail’e giderek tam destek verdi. Ancak ilerleyen günlerde önce "insani ateşkes" çağrısında bulunan Macron, sonra da BBC’ye bir röportaj vererek "ateşkes" çağrısı yaptı, İsrail'in bebekleri vurduğunu söyledi. Bunu yaparak, İsrail’in Hamas’ı yok edene kadar saldırılarını sürdürmesini savunan ABD ve Almanya'nın destek verdiği tutumdan ayrıldı.

    Macron'un bu sözleri İsrail'de büyük tepkilere yol açtı. İsrail Başbakanı Netanyahu, “kimse bize ahlak dersi vermeye kalkmasın” dedi.

    Macronun u dönüşleri kriz yarattı

    Kriz derinleşince Macron, İsrail Cumhurbaşkanı İsaac Herzog’u arayarak ona İsrail'in kendisini savunma hakkını yeniden teyit etti ve Fransa'nın terörle mücadeledeki dayanışmasını açıkladı.

    Macron, Gazze’deki artan ölümlerin Fransız kamuoyunda yarattığı rahatsızlık ve Yahudi kökenli vatandaşlara yönelik saldırılar artarken, meclis ve senato başkanlarının çağrısı üzerine düzenlenen “antisemitizme karşı yürüyüşe” katılmadı. Taraflar üstü bir pozisyon almayı tercih ederek yine risk aldı ve Yahudi dernekleri ile sağ muhalefet tarafından eleştirildi.

    Hafta sonu yaşanan “git gellerden” sonra bu kez ülkenin sağ eğilimli gazetesi Le Figaro, “Macron'un Ortadoğu politikası, uluslararası ve ulusal haberlerin yol açtığı duygu ve korkuların dikte ettiği, bir taraftan diğer tarafa savurduğu bir kasırgaya benziyor” diye tanımladı.

    Tüm bunların üstüne Fransız diplomasisinde ilk kez görülen bir davranış sergileyen Arap ülkeleri büyükelçileri, dışişleri ve Elize’ye ortak bir mektup gönderdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Macronun u dönüşleri kriz yarattı

    Mektupta “Macron’un, İsrail yanlısı politikasından endişe duyduklarını söylediler, bu politikaların Fransa'nın itibarını ve nüfuzunu yitirmesine, Arap dünyasında kötü imaj edinmesine yol açtığına” dikkat çektiler.

    Tüm bunları göz önünde bulunduran Macron ve diplomasi ekibi, Gazze’de ateşkes isteyen Arap ülkeleriyle de yakınlaşarak, Fransa’ya savaş sonrası çözüm için bir yer hazırlamayı planlıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow