hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Macron sözünün arkasında duramadı: İsrail'e silah ambargosu çağrısından vazgeçti!

    KAYNAKCNN TÜRK

    Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron cumartesi günü İsrail’e silah ambargosu uygulanması çağrısı yapmıştı. Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun sert tepkisi Macron'un söyleminin değişmesine neden oldu. Bu tartışmanın detaylarını CNN TÜRK Paris Temsilcisi Arzu Çakır Morin anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçtiğimiz cumartesi günü Paris'te düzenlenen 19. Frankofoni Zirvesi'nde yer aldı. 

    -   "Bu ülkelerin büyük bir çoğunluğunu Güney ve Afrika ülkeleri oluşturuyor. İsrail gerilimi konusunda Güneyden ciddi bir tepki var. Cumhurbaşkanı Macron ve kurmayları özel bir konuşma hazırladı"

    Macron İsrail’e silah ambargosu uygulanması çağrısı yaptı.

     "Amerika’yı özellikle hedef alan bir üslupla, isim vermeden, bölgeye silah sevkiyatının durması gerekiyor Buradan silah sevkiyatı yapan ülkelere çağrı yapıyorum; Fransa silah sevk etmiyor" 

    Bunun üzerine İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Macron'u hedef alan bir paylaşım yaparak “Utanç verici bir çağrı. İsrail’in dostlarından İran ve onun işbirlikçilerine destek vermek yerine bize desteklerini sürdürmelerini isterdik” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Netanyahu’nun suçlaması karşısında cumartesi akşamı geri adım atan Elysee Sarayı, “Fransa, İsrail'in sarsılmaz dostudur. Ve İsrail Başbakanı Netanyahu’nun aşırı sözlerinden üzüntü duyduk” diyerek ilk geri adımı attı.

    Bu gergin açıklamaların ardından, iki lider pazar akşamı bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

    Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre, Macron o konuşmada Fransa'nın İsrail'in güvenliğine yönelik ‘sarsılmaz’ bağlılığını hatırlattı, aynı zamanda da Lübnan'da ateşkes ihtiyacını da vurguladı. “Silah teslimatı İsrailliler’in beklediği güvenliği sağlayamaz” dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow