hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Lübnan'dan İsrail'e açılan gizli kapı: Hizbullah'ın Tüneller Ülkesi | Video

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    Hizbullah'ın İsrail’e açılan kapısı Lübnan tünelleri ortaya çıktı. Lübnan'dan İsrail’e kadar uzanan bu tüneller, Kuzey Kore'den esinlenerek yapıldı. İsrail ordusu 6 tüneli ele geçirdi ancak bu tünellerin tek olmadığı tahmin ediliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kuzey Kore’den esinle yapılan, Hizbullah’ın Lübnan'ın başkenti Beyrut'tan İsrail'e kadar uzanan ve toplam uzunluğu 45 km olan tünellerinden 6'sı ortaya çıktı. Ancak daha kaç tünel olduğu bilinmiyor. Bu tünellerden füze ateşlenebiliyor, zırhlı araçlar ve tanklar gidebiliyor.

    -          “Şu anda Hizbullah'ın İsrail'in içine kadar giden en büyük, en uzun ve en derin tünelindeyiz. Uzunluk yaklaşık 1 kilometre, yüksekliği ise 80 metre. Tünelin ne kadar geniş olduğunu görüyorsunuz, rahatlıkla tünelin içinde yürüyebiliyorsunuz. Hizbullah'ın burada bıraktığı kabloları görebilirsiniz. İsrail’e bu tünellerden girmeyi planlıyorlardı. İsrail-Lübnan sınırındaki, İsrail yerleşimlerine saldıracaklardı. İsrail ordusunu şaşırtacaklardı”

    Hizbullah'ın tünellerini 2006'daki İkinci Lübnan Savaşı'ndan sonra, İran ve Kuzey Kore'nin yakın temasıyla kazmaya başladığı düşünülüyor. Kore Savaşı'nda geliştirilen tünellerden ilham aldığı biliniyor. Buna göre Hizbullah’ın iki sistemi var. Biri asker taşımak için, diğeri ise büyük araçların sevkiyatını sağlayabilecek saldırı tünelleri. Özellikle ikinci tip tüneller, Beka Vadisi’nden başlıyor, Beyrut’a kadar uzanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yazılan raporlarda ‘Hizbullah’ın Tüneller Ülkesi’ ifadeleri kullanılıyor. İsrail ordusu ise, bu tehdidin çok büyük olduğunu ifade ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow