Kıbrıs'ta seçim 2. tura kaldı... Akıncı'nın Rumlar'a toprak teklif ettiği iddia edildi | Video
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde seçim ikinci tura kaldı. İki aday var, Ersin Tatar ve Mustafa Akıncı. Seçim öncesi kritik adım atılmıştı. Kapalı Maraş'ın bir kısmı 46 yıl sonra sivillere açıldı. Maraş'ın açılması sonrası gündemde Rumlara toprak tavizi tartışması var. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın "Anlaşma çerçevesinde Rumlara toprak verebiliriz" sözü tartışma konusu. Peki, son tura kalan adaylar ne diyor?
Kıbrıs Barış Harekatı sonrası oturuma kapatılmıştı. 46 yıldır kapalı tutulan turistik Maraş kenti sivillerin ziyaretine kısmi olarak açıldı. Sahil bölümü artık ziyaret ediliyor. Kritik adım sonrası KKTC’de Cumhurbaşkanlığı adayları arasında ‘Rumlara toprak tavizi’ tartışmaları gündeme geldi.
Türkiye karşıtı tutumuyla bilinen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın 2015 yılında CNN TÜRK'e verdiği ropörtajdaki sözleri tartışmaya neden oldu. Akıncı'nın "Kıbrıs'ta çözüm için topraklarımızdan bir kısmını Rumlara geri vermeliyiz" açıklaması büyük tepki çekti.
Akıncı aynı zamanda Kapalı Maraş kentinin Türk yönetimi altında açılmasına da karşı çıkarak, BM çerçevesinde ve BM Güvenlik Konseyi kararları dikkate alınarak açılım yapılmasını talep etmişti. BM Güvenlik Konseyi, 1984 ve 1992 yıllarında Maraş’la ilgili aldığı kararlarda, kentin BM’ye Rum sahiplerine iade edilmek üzere devredilmesini istemişti.
Aynı zamanda Akıncı'nın, Güney Kıbrıs Rum yönetimine toprak verilmesini öngören bir haritayı da Rum yetkililere, Türkiye'nin bilgisi olmadan sunduğu iddialar arasında.
Akıncı’nın en büyük rakibi gösterilen Başbakan Ersin Tatar ise, Rumlar’la federasyona kesin bir dille karşı çıkıyor, bir ve iki devletli ya da yine iki devletli konfederasyon formüllerinde bir çözüm savunuyor. Tatar, 1974 sonrası yapılan tüm müzakerelerde Rumlara verilecek gözüyle bakılan Güzelyurt ve Maraş’ın kaybedilmesini kabul etmiyor.
Ersin Tatar, mülkiyet sorununu Rum hak sahiplerine iade ederek çözmeyi, ancak Maraş’ın KKTC toprağı olarak kalmaya devam etmesini istiyor.
1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda Türk ordusu adanın yüzde 36.2’sini ele geçirdi. 74 öncesindeki Kıbrıslı Türkler, nüfusun yüzde 30’unu oluşturuyordu. Bugüne kadarki müzakerelerde nüfus dengesi dikkate alınarak Türklerin toprak tavizinde bulunması gerektiği savunuluyor.
Kıbrıslı Türklerin merhum efsanevi lideri Rauf Denktaş, Rumlara toprak tavizini kabul etmiş ve yüzde 29.1 oranına kadar inmeyi önermişti. Denktaş iade edilecek yerleri pazarlık konusu yapmadı.
2004’teki Rumların reddettiği Annan Planı, KKTC’nin Güzelyurt ve Maraş kentlerini Rumlara bırakıyordu. Kıbrıslı Türkler bu plana yüzde 65 ile evet demiş, Rumlar ise, yüzde 75 oranında reddetmişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Rusya’dan Google’a 'bol sıfırlı' ceza: Gezegenin mevcut kaynaklarının ötesinde rakam...
İspanya'yı sel vurdu! Avrupa’nın kalbinde dehşet: Can kaybı 72'ye yükseldi, çok sayıda kişi kayıp...
Covid-19’u geride bıraktı, ‘en ölümcül bulaşıcı hastalık’ oldu! DSÖ yetkilisi ‘skandal’ olarak yorumladı...
Mars'ta cinsel ilişki ve doğum mümkün mü?
Yars ateşlendi, Putin denetledi! NATO ile gerilim yükselirken Rusya'dan 'nükleer' hamle...