hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrailli gazeteciden Gazze tepkisi

    İsrail'in önemli gazetelerinden Haaretz'in köşe yazarı İsrailli gazeteci Gideon Levy, Netanyahu yönetimini yerden yere vurdu. İsrail hükümetinde yer alan ırkçı Ulusal Güvenlik ve Maliye Bakanlarını sert şekilde eleştirdi. Başbakan Netanyahu'nun bunları meşrulaştırdığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Bakın, bütün bu soruları neden soruyoruz? Bu iki siyasetçi bu hükümetin kıdemli bakanlarıdır. Başbakanın bunların ağzını kapattığını, aksini söylediğini duymadım. Yani hükümetin sesi bu. Bu hükümetin politikası değil, henüz değil, ama bu noktaya gelebilir. Ancak hiç kimse bu tür sesleri görmezden gelip onların sadece kenardaki bazı deliler olduğunu söyleyemez. Hayır. Maliye Bakanlığı ve Milli Güvenlik Bakanlığı çok önemli görevler. Ve eğer böyle konuşuyorlarsa İsrail hükümetinde etnik temizlik çağrısında bulunan ciddi unsurlar var demektir. Dünyanın bunu bilmesi gerekiyor. ABD bunu bilmeli ve sonuç çıkarmalı.”

    İsrailli gazeteciden Gazze tepkisi

    İsrailli deneyimli gazeteci Gideon Levy, CNN Internatioanl'a, hükümette yer alan aşırı sağcı bakanların Filistinlilerin yerlerinden edilmesine yönelik açıklamalarını değerlendirdi.

    İsrailli ırkçı bakanların bu açıklamalarını "iğrenç", "savaş suçu" ve "etnik temizlik" olarak niteledi. “Konuşmalar var ama bunlar tamamen ciddiyetsiz çünkü 2,3 milyon insanı kimse içine almayacak ve 2,3 milyon Gazzeli, Gazze'de daha iyi şartlarda, özgürce kalmak istiyor ama hiçbiri ayrılmak istemiyor ve kalacaklar mı, gidecekler mi onların adına kimse karar veremez. Kalacaklar ya da gidecekler. Elbette İsrail hükümeti. Bu konuyla ilgilenecek hiçbir yetkisi ve gerekçesi yok. Yani müzakere olsa bile İsrail hükümeti aracılığıyla olamaz. İsrail hükümeti kim ki Gazze'deki 2,3 milyon Filistinlinin kaderine karar verecek? Gazze, İsrail'in parçası değil. Yani, tüm bu söylem gerçekten bu kadar sinirli olduğum için kusura bakmayın. Şimdi Netanyahu Amerikalılara bu kişilerin hükümeti temsil etmediğini söylemek isterse onları hemen kovmak için tek seçeneği var. Eğer o iki bakanı kovmazsa bu ses İsrail'de meşru bir ses demektir.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    GAZZELİLERİ KİMSE ZORLAYAMAZ, SİZ KİMSİNİZ?

    Gideon Levy, Gazzelilerin Gazze dışına göndermesi fikrinin İsrail'in işi olmadığının altını çizdi. “Bakın, insani çözüm gibi o yumuşak sözlerle örtüyorlar, bu da tercihle olur, kimse zorlanmaz. Gazze halkının kaderi İsrail hükümetinin meselesi değil. Bu açık olmalı. İnsani olsun ya da olmasın. İsrail Gazze'yi düşünüyorsa Gazze'yi özgürleştirmeli, ablukayı kaldırmalı. İsrail'in Gazze halkının yararına yapabileceği tek şey budur. Kuşatma kalkarsa Gazze halkının insanca bir yaşamı olacak. Kuşatma devam ederse kafeste yaşamaya devam edilecek. Ve bu İsrail'in elindedir, gerisi İsrail'i ilgilendirmez ve İsrail milyonlarca insanı transfer edemez. Biliyorsunuz, toplantılarda oturuyorlar ve 200 bin kişinin buraya, 400 bin kişinin şuraya gitmesine karar veriyorlar. Siz kimsiniz Tanrı aşkına? 1948'de anne-babası, büyükanne ve büyükbabası topraklarından sürülen insanların çoğu mülteci zaten. Bunu onlara bir daha yapamazsın.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrailli gazeteciden Gazze tepkisi

    AVRUPA'DA NEO-NAZİLER OLARAK ADLANDIRILIRDI

    Deneyimli köşe yazarı, Netanyahu için şu anda iktidarda kalmaktan daha önemli bir şeyin olmadığını belirtti. “Bakın Netanyahu bu unsurları hükümetine kattığı anda bunun berbat bir Neo-Faşist hükümet olacağını biliyordu ve bu konuda hiçbir şey yapmadı. Farklı bir hükümet olabilirdi. Farklı bir hükümet kurabilirdi. Netanyahu'nun kişisel olarak bu çılgın fikirleri desteklemediğine eminim. Ama bu hükümetin bu unsurlara sahip olduğu gerçeği, gayri meşru unsurlar, bu arada, başka herhangi bir ülkede bu insanlar Avrupa'da örneğin Neo-Naziler olarak tanımlanırlardı ve Avrupa'da ne bir hükümete ne de bir koalisyona alınırlardı. Ama İsrail'de Netanyahu bunları meşrulaştırıyor ve meşrulaştırdıktan sonra zararı kendisi üstlenmek zorunda kalıyor. Netanyahu için şu anda iktidarda kalmaktan daha önemli bir şey yok ve bu nedenle bu onlara bağlı.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow