hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail'in paravan şirket oyunu… Cihazı üreten de patlatan da İsrail mi?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Lübnan'da çağrı cihazlarına yönelik saldırılar sonrası, bu aygıtları üreten firmanın Macaristan'daki bir firma olduğu belirlenmişti. Hizbullah'ın eline ulaşan cihazları üreten bu firmanınsa İsrail'in paravan şirketi olduğu ortaya çıktı. Detayları CNN TÜRK Dış Haberler Editörü Enver Kaptanoğlu anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CNN TÜRK Dış Haberler Editörü Enver Kaptanoğlu şu ifadeleri kullandı;

    Bu şirketin aslında İsrail’in bir paravan şirketi olduğu ortaya çıktı. Merkez ofisi Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de bulunuyor. Mayıs 2022’de tescil ediliyor bu şirket Macaristan’da ve şirketin yaklaşık 8 bin euroluk bir sermayesi var. Şirketin tabelası A4 kağıtlarla yapılmış, bu A4 kağıtlar yapıştırılarak İsrail’in üretim aşamasında bu cihazlara bir şekilde patlayıcı yerleştirip Hizbullah üyelerinin eline geçmesini sağladığı belirtiliyor.

    MACAR HÜKÜMETİNDEN AÇIKLAMA GELDİ

    Bir açıklama yaptı Macaristan Hükümet Sözcüsü ve atıfta bulunulan cihazlar hiçbir zaman Macaristan’da olmadı. Yani bu şirket Macaristan’da gözüküyor ama bunun içine patlayıcı yerleştirilen cihazlar Macaristan’da üretilmedi. Nerede üretildiğini bilmiyoruz. Bu cihazları kim aldıysa İran veya Hizbullah’ın kendisi. Buradaki güvenlik açığına dikkat çekmek gerekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    JAPON FİRMA 2014'TEN BERİ BU MODELİ ÜRETMİYOR

    2’nci dalga saldırıda bu gördüğümüz el telsizleri patlamıştı ve bu cihazların üreticisi de ICOM isimli bir firma. Japon firma da dün bir açıklama yaptı. “Biz 2014 yılında bu modeli yapmayı durdurduk ve bu modelin sahtesinin yapıldığı konusunda uyarılarda bulunduk” dedi. Bu cihazların sahtelerini başka ülke istihbarat teşkilatları da yapabilir. Ama diğer ülkeler bu şekilde saldırı gerçekleştirmeyi tercih etmiyor çünkü burada işin içinde ahlaki bir boyut var. Hayatını kaybeden siviller var bu tür saldırılarda.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow