İsrail'in Gazze'deki ölüm bombaları: Güvenli ilan edilen bölgeler nasıl vuruluyor?
İsrail'in Gazze’de yaptığı katliamın büyüklüğü, batı medyası tarafından da gözler önüne serilmeye başladı. ABD merkezli New York Times Gazetesi’nin analizinde, sivillere yönelik kullanılan bombalar analiz edildi. Bir tonluk bombaların kullanıldığının ortaya konulduğu haberde, başka ülkelerin bu bombaları sivillerin yoğun olduğu bölgelerde özellikle kullanmadığına dikkat çekildi.
ABD merkezli New York Times Gazetesi, İsrail'in Gazze'de siviller üzerinde kullandığı bombaları inceledi. İsrail'in envanterinde bulunan en güçlü bombalar, Gazzeli sivilleri katletmek için kullanıldı. Yüzlerce metre genişlikte öldürücü olan patlamalar, savaştan kaçmak isteyenlere hiçbir şans tanımadı.
Gazze Şeridi’nin dört bir yanında izleri kalan bu bombalar, uydu görüntüleri ve bombaların hedefi olan siviller tarafından yayınlanan görüntüler karşılaştırılarak tespit edildi.
Uzmanlar, bu güçteki bombaların Amerika Birleşik Devletleri tarafından Gazze gibi nüfus yoğunluğu yüksek olan bölgelerde kullanılmadığını söylüyor.
İsrail ise Hamas’ı yok etmek için yerin altına ve üstüne etki edecek bombaların kullanılması gerektiğini söylerken, sivillerin zarar görmemesi için büyük önlemler alındığını öne sürüyor.
Ancak New York Times, yapay zeka ve uydu görüntülerini kullanarak İsrail’in güvenli olarak ilan ettiği bölgeleri 200'den fazla kez vurduğunu kanıtladı.
İsrail'in savaşın ilk altı haftasında nüfus yoğunluğu yüksek bölgelere atılmasından çekinilen bombaları ‘güvenli’ olduğu öne sürülen güneyde de sık sık kullandığı ortaya çıktı. Tahliye yolları ve güvenli bölgeler acımasızca bombalandı.
Uydu görüntülerinin incelenmesiyle Gazze’de bin 600'den fazla krater olduğu ortaya çıktı. New York Times ekibinin tek tek kontrol ettiği bu kraterlerin hepsinin 7 Ekim’den sonra atılan bombalardan oluştuğu teyit edildi. Uzmanlar, toprak cinsine bağlı olarak bir tonluk bombaların krater açmamış olabileceğini, atılan bomba sayısının kanıtlanandan çok daha yüksek olduğunu söyledi.
Ekim ayında Han Yunus’ta patlama gerçekleşti. Yüzlerce insanın öldüğü, daha fazlasının yaralandığı ve enkaz altında kaldığı duyuruldu. Patlamadan saatler sonra İsrail ordusu saldırıyı üstlendi ve bombardıman anının görüntülerini paylaştı.
New York Times, İsrail ordusuna kullanılan bombalar hakkında sorular sordu. Ordu sözcüsünün cevabı ise tüyler ürpertti. Sözcü, “Buna benzer sorunlarla savaştan sonra ilgileneceğiz" dedi.
ABD, kamuya yaptığı açıklamalarda İsrail’in sivil kayıplarına dikkat etmesi gerektiğini tekrar tekrar vurguladı.
İsrail'e yapılan mühimmat yardımlarında GBU-39 isimli füzeye ağırlık verildi. İsrail envanterindeki en küçük bombalardan olan füze 16 kiloluk TNT gücünde, İsrail'in sık sık kullandığı MK-84 isimli füzeyse bunun beş katı gücünde. Açık alana bırakılan bir GBU-39 füzesi, 340 metre çapında öldürücü etkiye sahip. MK-84 patlaması ise 1000 metreye kadar öldürücü olmaya devam ediyor.
Ancak kamuya yapılan tüm açıklamalara rağmen, ABD İsrail’e 7 Ekim’den bu yana 5 binden fazla, bir tonluk bomba sevkiyatı yapmaya devam etti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Rusya’dan Google’a 'bol sıfırlı' ceza: Gezegenin mevcut kaynaklarının ötesinde rakam...
İspanya'yı sel vurdu! Avrupa’nın kalbinde dehşet: Can kaybı 72'ye yükseldi, çok sayıda kişi kayıp...
Covid-19’u geride bıraktı, ‘en ölümcül bulaşıcı hastalık’ oldu! DSÖ yetkilisi ‘skandal’ olarak yorumladı...
Mars'ta cinsel ilişki ve doğum mümkün mü?
Yars ateşlendi, Putin denetledi! NATO ile gerilim yükselirken Rusya'dan 'nükleer' hamle...