İsrail'e giden Türkiyeli heyetle "Hamas görüşmesi" krizi
Mavi Marmara baskınından sonra ilk kez Türkiye'den bir heyet Batı Şeria'da bir proje için İsrail'e gitti. Ancak heyetin Gazze'de Hamas yönetimi başbakanı ile görüşmesi İsrail'in tepkisini çekti. İsrail Dışişleri Bakanlığı heyetle görüşmeyi iptal etti. İsrailli bir yetkili, CNN TÜRK Dış Haber Müdürü Begüm Dönmez'e konuştu; "Bu tür hamleler normalleşme sürecine yardımcı olmuyor, Hamas'a meşruiyet kazandırıyor" dedi.
İsraille ilişkilerin dibe vurduğu Mavi Marmara sonrası hükümetten olmasa da ilk kez Türkiye'den bir heyet hafta başında İsrail'e gitti. TEPAV Direktörü Güven Sak'ın da olduğu heyetin temaslarının gündemi, Batı Şeria'da Cenin yakınlarında bir sanayi bölgesi kurulması projesiydi.
Heyet, İsrail Kalkınma Bakanlığında temaslarda bulundu. Dışişleri Bakanlığında da görüşme olacaktı. Ancak İsrail tarafı görüşmeyi iptal etti. Gerekçe olarak da Heyetin Gazze'de Hamas yönetiminin Başbakanı İsmail Haniye ile görüşmesi gösterildi.
İsrail'den Türkiye Dışişleri'ne tebrik
İsrailli Bakan: "O çocuk öldürülmeliydi!"
İsrail askerinden Filistinli çocuğa şiddet
İsrailli bir yetkili, CNN TÜRK'e konuştu; "Gazze'deki halkla konuşmak son derece meşru ancak Hamas lideri ile görüşmek başka bir şey" dedi.
İsrailli yetkili şunları söyledi:
"Heyet önemli bir heyetti. Ortadoğu Dörtlüsü'nün angajman kuralları açıktır. Heyet Hamas ile görüşülmemesi gerektiğini biliyordu. Ama görüştüler. Biz de ne yazık ki Dışişleri olarak onlarla yapacağımız görüşmeyi iptal ettik. Böyle hamleler İsrail ve Türkiye arasındaki normalleşme sürecine yardımcı olmuyor. Ters tepiyor amaca hizmet etmiyor. Hamas'a meşruiyet kazandırıyor. Bu mesajı karşı tarafın da anlamasını istiyoruz."
Peki bu görüşme krizinden sonra projenin geleceği ve Türkiye ile normalleşme süreci ne olacak? İsrailli yetkilinin bu soruya yanıtı ise şöyle: "Hoş olmayan bir durum yaşandı ama görüşme krizinin projeyi engellemesini istemiyoruz. Bu proje Türkiye ve İsrail arasında ilerleme sağlamak için bir zemin de teşkil edebilir. Tabii Hamas ile görüşülmesi karşılıklı güveni teşvik eden bir durum değil. Ama sanırım bu mesaj da yerine ulaşacaktır. Sadece birbirimizin hassasiyetlerini daha iyi gözetmemiz ve daha iyi iletişimde olmamız gerekiyor."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Trump yönetiminin Orta Doğu politikası ne olacak? Ulusal Güvenlik Danışmanı adayı Waltz: ABD askerleri Suriye'de olmamalı! Bu 3 başlık takip edilecek...
Slovakya Başbakanı Fico, Rusya Devlet Başkanı Putin'le gaz sevkiyatını görüştü
Netanyahu, "dünya düzeni için bir tehdit" diyerek yeni hedefini duyurdu: Şiddetli bir harekat başlatacağız!
DSÖ'den Gazze için 'endişe verici' açıklama: Hayatları tehlike altında
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok