İran’da “ahlak polisi” birimi kapatılıyor mu?
İran basınında Mahsa Amini'nin ölümü sonrası başlayan protestoların ardından ahlak polisi biriminin kaldırılacağı iddiası yer aldı. İran Başsavcısı Muhammed Cafer Montazeri, birimin lağvedileceğini duyurdu. Rejim kanadından ise ahlak polisinin sokaklardan çekildiğine ya da "zorunlu başörtüsü" uygulamasının değiştiğine ilişkin herhangi net bir açıklama gelmedi. CNN TÜRK canlı yayınında Kaan Temeltaş’a konuşan siyaset bilimci Arif Keskin, İran'dan gelen flaş açıklamaları yorumladı.
İran'ın başkenti Tahran'da Eylül ayında polis tarafından kıyafet kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin nezarette ölümü üzerine ülke çapında başlayan protestolar, kısa bir süre sonra kitlesel rejim karşıtı gösterilere dönüştü. Eylemcilerin hedefinde yer alanlar arasında ise "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad Devriyeleri teşkilatı da bulunuyor.
AFP’de yer alan habere göre İran Başsavcısı Muhammed Cafer Montazeri flaş bir açıklamada bulunarak İran’da İrşad Devriyesi gücünün "kurulduğu yerden" askıya alındığını söyledi. Montazeri, ahlak polislerinin ülkenin yargı sistemi ile bir bağlantısı olmadığını da vurguladı, bağlı olduğu kurum tarafından devriyelerin bir süre önce sonlandırıldığını açıkladı.
Rejim kanadından ise ahlak polisinin sokaklardan çekildiğine ya da "zorunlu başörtüsü" uygulamasının değiştiğine ilişkin herhangi net bir açıklama gelmedi.
Montazeri'nin dini bir konferans esnasında bir gazetecinin “ahlak polisi neden kapatılıyor” sorusuna yanıt verirken, uygulamanın lağvedileceğini açıkladığı aktarıldı.
Montazeri, İran Meclisi ve Devrim Yüksek Konseyi'nin başörtüsü konusunda yasal bir düzenleme üzerinde çalıştığını ve yakın bir zamanda sonucun açıklanacağını belirterek, “Anayasaya bağlı kalarak karar alacağız. Çalışmalar 15 gün içerisinde sonuçlanacaktır” dedi.
CNN TÜRK canlı yayınında Kaan Temeltaş’a açıklamalarda bulunan siyaset bilimci Arif Keskin, "Şu net olarak anlaşılıyor ki İran yetkilileri özellikle tesettür ile ilgili polisin aktif görev almasını artık istemiyorlar. Sözleri şu yöndeydi. Aslında bir tesettür bir güvenlik işi değil, kültürel iştir. Bu nedenle polisin alanda olması yerine, başka şekilde bunun çözülmesi gerekiyor. İrşad Devriyesi aslında güvenlik güçlerine bağlı… Muhtemelen polis bünyesinden çıkarılacak, lağvediliyor. Bu çok büyük bir gelişmedir. Ancak bu denetleme işi farklı birimlere geçebilir. Gözaltına alma gibi faaliyetler olmayacak gibi. Bunu yalanlayan herhangi bir açıklama da henüz gelmedi. İran Kültür Yüksek Konseyi var. Aslında bütün bu kararlar burada alınıyor." dedi.
Keskin ayrıca, “Ahlak polisi lağvedilmiyor. Sadece İrşad Devriyesi olarak sokakta olmayacaklar. Örneğin özellikle bazı konularda yine de müdahale edecekler. Bir yönüyle de ahlaki güvenlik polisi olarak bilinen o birim yerinde duruyor, İrşad Devriyesi dışarda lağvediliyor. Büyük ihtimal başka bir birime devrediliyor. Bu tümüyle benim yorumum. Bu nedenle lağvedildiğini söylediler” yorumunu yaptı.
Öte yandan İran Ulusal Güvenlik Konseyi, protestolarda şu ana kadar aralarında güvenlik güçlerinin de bulunduğu 200’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.
Norveç merkezli İran İnsan Hakları Kurumu (IHR) ise 29 Kasım'da yayımladığı raporda, gösterilerde emniyet güçlerinin müdahalesi sonucu 448 kişinin hayatını kaybettiğini bildirmişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ABD Başkanlık Seçimlerinde Kritik Salıncak Eyaletler: Salıncak Eyaletler Nedir?
ABD bugün sandığa gidiyor: Seçim sonuçları ne zaman, saat kaçta belli olur?
ABD son seçim anketi! Amerika seçimleri kaç gün sürüyor? Amerika seçim sistemi hakkında bilgiler!
İspanya'da sel felaketi: Siyasi tartışmalar başladı
ABD başkanını nasıl seçiyor? En fazla oyu alsa bile seçimi kaybedebilir: İşte sandık sisteminin işleyişi…