İran ile Yunanistan arasında gemi krizi
Yunanistan ile İran arasında gemi krizi patlak verdi. Önce Yunanistan İran petrolü yüklü bir Rus tankerine el koydu. Ardından İran 2 Yunan tankerini durdurdu. İki ülke birbirini “haydutluk” ve “korsanlık” ile suçladı.
Kriz geçen nisan ayında Yunanistan’ın İran petrolü yüklü bir Rus tankerine el koymasıyla başladı. Rus makamlarının AB yaptırım listesinde yer almayan bir şirkete satıldığına dair belgeler sunmaları üzerine, geminin yoluna devam etmesine izin verildi. Ancak, ABD’nin talebi üzerine, Yunan makamları, bu defa Rus tankerinin İran petrolü olan yüküne el koydu. Yunan adli makamları, Rus gemisindeki İran petrolünün ABD’nin kiraladığı 2 tankere boşaltılarak, ABD’ye gönderilmesi talimatı verdi.
İran Dışişleri Bakanlığı, Tahran’daki Yunan Büyükelçisi’ne sert bir protesto notası verdi. “Yunan makamlarının yaptıkları uluslararası haydutluktur.” denildi.
1 gün sonra ise İran, Basra Körfezi’nde 2 Yunan tankerine el koydu. Yunan tankerlerinin hangi ihlallerde bulunduklarına ilişkin bilgi verilmedi. Yunan Dışişleri Bakanlığı tankerlerin uluslararası sularda bulunduklarını iddia ederek, İran’ın “Uluslararası korsanlık” yaptığını öne sürdü. Tahran’ın Atina Büyükelçisi’ne de sert protesto notası verildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok
-
SON DAKİKA! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam'da Ahmed eş-Şera ile bir araya geldi
ABD, HTŞ lideri Colani'nin Başına Koyduğu '10 Milyon Dolar' Ödülü Kaldırdı
SON DAKİKA! Almanya'daki Noel Pazarı Saldırganının Profili Ezber Bozdu
'Battaniyeli kaplanlar' geri gönderildi: Rejimin çöküşü sırasında Irak’a kaçan Esad'ın askerleri iade edildi