İnternet dolandırıcılığına dikkat!
Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret Anonim Şirketi, 2023 yılının temmuz ile eylül ayı arasındaki ‘siber tehdit durum’ raporunu açıkladı. Çarpıcı tespitlere yer verilen rapora göre, klavye tuşları üzerinden belirlenen akustikle bile siber saldırılar düzenlenebiliyor. Sanal kart kullanılmasının önemine de işaret edilen raporla ilgili Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret Anonim Şirketi Genel Müdürü Özgür Güleryüz, CNN TÜRK'e önemli değerlendirmelerde bulundu.
Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret Anonim Şirketi Genel Müdürü Özgür Güleryüz, siber saldırılara yönelik “Cep telefonu mikrofonu üzerinden belli bir süre tuşlara basma sesleri dinlendikten sonra yapay zeka kullanımı. Derin öğrenme, makine öğrenme gibi teknolojilerle aslında bilgisayarlar çalıştırarak daha sonra klavye tuşuna basıldığında yüzde 95 oranında hangi tuşa basıldığının tespit edilmesi gibi imkanlar mevcut” sözleriyle uyardı.
Klavye tuşlarının vuruş kayıtları üzerinden dahi akustik saldırılar düzenlenebileceğine dikkat çekti. Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından 2023 yılının temmuz ile eylül ayları arasındaki siber tehdit durum raporu açıklandı.
Raporda, güncel birçok önemli konu başlığı bulunuyor. O konu başlıkları arasında bilişim sistemleri üzerinden gerçekleştirilen hırsızlık ve dolandırıcılık suçları var. Yine özellikle klavye vuruşları üzerinden yapılan siber saldırılar ve o siber saldırıları gerçekleştiren ülkeler de yer alıyor.
Genel Müdür Özgür Güleryüz o rapordaki detayları CNN TÜRK'e anlattı.
İNTERNET DOLANDIRICILIĞINA KARŞI NELER YAPILMALI?
Özgür Güleryüz, “Girdiğimiz adresin güvenlik sertifikalarının olduğuna ve bunların güvenilir olduğuna inanmak gerekiyor. En fazla dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de fiziki kartlarımızı değil, sanal kartları kullanmak. Çünkü herhangi bir şekilde kredi kartı ele geçirildiğinde sanal kartlar üzerinden işlem gerçekleştirmek hem limitler dolayısıyla hem de takip dolayısıyla daha kolay oluyor” ifadelerini kullandı.
Raporda, tek kullanımlık e-posta hesaplarının beraberinde riskleri de getirdiğine işaret edildi. E-posta servislerine sızan saldırganların kişiye ait birçok veriyi ele geçirebileceği vurgulandı.
Rapora göre; temmuz, ağustos ve eylül ayları boyunca STM'nin tuzak sunucularına toplam 2 milyon 297 bin saldırı yansıdı. En çok saldırıyı yapan ülkelerde ilk sırada 268 bin ile Rusya, ikinci sırada 248 bin ile Estonya geldi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok
SON DAKİKA! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam'da Ahmed eş-Şera ile bir araya geldi
ABD, HTŞ lideri Colani'nin Başına Koyduğu '10 Milyon Dolar' Ödülü Kaldırdı
SON DAKİKA! Almanya'daki Noel Pazarı Saldırganının Profili Ezber Bozdu
'Battaniyeli kaplanlar' geri gönderildi: Rejimin çöküşü sırasında Irak’a kaçan Esad'ın askerleri iade edildi