İnsanlık tarihinin kara lekesi: Srebrenitsa Soykırımı
"İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa'daki en büyük katliam..." Srebrenitsa'da bitmeyen acının 26. yılındayız. Sadece birkaç gün içinde en az 8 bin 372 Boşnak'ın katledildiği Srebrenitsa'da şu ana kadar 6 bin 500 kurbanın kimlikleri tespit edilebildi.
"ANNE ÇOCUKLARI KÜÇÜK KURŞUNLA ÖLDÜRÜRLER DEĞİL Mİ?"
Küçücük kızının mezarı başında gözü yaşlı bir anne. Kulağında canından çok sevdiği kızının kendisine sorduğu son soru: "Anne, askerler çocukları küçük kurşunla öldürürler değil mi?" Küçük kızın o sorusu annesinin halen kulağında çınlıyor. O küçük kız binlercesinden sadece biri.
SIRP ORDUSU 11 TEMMUZ 1995'TE SOYKIRIM YAPTI
11 Temmuz 1995'te Sırp ordusunun Srebrenitsa'da yaptığı soykırım, dünya insanlık tarihinin kara lekelerinden biri. İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa'daki en büyük katliam. Yugoslavya'nın dağılma sürecinde yaşanan kaos, Hırvatistan ve Bosna Savaşı, Sırpların Bosna'da başlattığı bu soykırıma yoluna döşenen taşlar olacaktı. Boşnakların elindeki silahlar, Birleşmiş Milletler Barış Gücü tarafından koruma gerekçesiyle toplanmış ve bölge halkı savunmasız kalmıştı. BM'nin katliam esnasında bölge güvenliğini sağlayamaması ve Srebrenitsa'yı korumakla görevli olan Hollandalı komutan Thom Karremans'ın kendisine sığınan 25 bin kişiyi ve şehri Sırplara teslim etmesi de bu katliamın sebeplerindendi. Daha sonra Sırp general Ratko Mladic, şehri boşaltan Thom Karremans'a hediye verirken görüntülencekti.
SREBRENITSA'DA 8372 BOSNALI MÜSLÜMAN ÖLDÜRÜLDÜ
Yugoslavya iç savaşı sırasında Bosna Hersek'in Srebrenitsa kasabasında 13-18 Temmuz 1995 tarihleri arasında 8 binden fazla genç ve yetişkin Müslüman erkek, Bosnalı Sırp güçler tarafından öldürüldü.
HOLLANDA ORDUSU BOSNALI MÜSLÜMANLARI KORUMADI
Birleşmiş Milletler 1993 yılında Srebrenitsa'yı Boşnaklar için "güvenli bölge" ilan etmişti. Bosnalı Sırpların iki yıl süren kuşatması sonrası Temmuz 1995'te Srebrenitsa düştü. Binlerce Boşnak erkek, kadın ve çocuk Srebrenitsa'nın hemen dışındaki Potocari'de bulunan Hollandalı askerlerin denetimindeki BM Barış Gücü Karargahı'na sığındı. Hollandalı askerler karargaha sığınanlara burada güvende olacaklarını söyledi. Ancak askerler, Bosnalı Sırp güçlerin kampı kuşatması üzerine binlerce Boşnak'ı Sırplara teslim etti. Sırp güçler, karargaha sığınanlar arasından ayırdıkları 300 erkeği kamyonlarla götürüp öldürdü. Kadın ve çocuklar da Bosna'nın diğer kesimlerine götürüldü. Kasabada 8 binden fazla Müslüman öldürüldü. Sırp vahşeti Avrupa'dan yüz bularak doruğa çıktı ve tam 5 gün süren katliamda 8372 kişi öldürüldü. Katledilenlerin cesetleri parçalanıp iskeletleri çıkarttırıldı ve bu cesetler krematoryumda yakıldı. Sırp askerler cesetlerin kimlikleri tespit edilmesin diye cesetleri parçalayarak sayıları 64'ü bulan toplu mezarlara gömdü.
BOSNA KASABI RATKO MLADİÇ MÜEBBET HAPİS CEZASI ALDI
BM'nin yargı organı Uluslararası Adalet Divanı, 2007'de Srebrenitsa'da yaşananları "soykırım" olarak nitelendirdi. Ancak sorumlusunun Sırbistan olmadığına hükmetti. Rusya ise 2015'te BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan ve kasabada yaşananları "soykırım" olarak nitelendiren bir karar tasarısını veto etti. Katliamdan yaklaşık 13 yıl sonra Bosnalı Sırp komutan Ratko Mladiç, kaçak olarak yaşadığı Sırbistan'ın Sermiyan köyünde Radovan Karadzic ile beraber yakalanarak tutuklandı ve Lahey Uluslararası Ağır Ceza Mahkemesi'nde 1 hafta yargılandıktan sonra haklarında tutuklama kararı çıktı. Hollanda'nın Lahey kentinde eski Yugoslavya için kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi, katliamdan sorumlu tutulan Bosna Kasabı lakaplı Sırp general Ratko Mladiç'i soykırımdan, insanlığa karşı suç işlemekten ve Srebrenitsa katliamından suçlu buldu. Mladiç cezası müebbet hapis olarak belirlendi.
KARADZIC LAHEY'DE 40 YIL HAPİS CEZASI ALDI
Uluslararası Ceza Mahkemesi, Bosna Savaşı sırasında 11 ayrı suçtan yargılanan Sırp lider Radovan Karadzic hakkındaki kararını 24 Mart 2016'da açıkladı. Mahkeme, Karadzic'in 8 bin Müslüman Bosnalının öldürüldüğü Srebrenitsa'da soykırım yapmaktan suçlu buldu. Karaciç, kendisine yöneltilen 11 suçun 10'undan da ceza aldı. Mahkeme, Sırp liderin Saraybosna kuşatması sırasında 'savaş suçu' işlediğine de hükmetti ve 40 yıl hapis cezasına çarptırdı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Oval Ofis'te Trump Dokunuşları: Neleri Değiştirdi? Biden’ın Gidişini Beklemedi…
Elon Musk, TikTok'a talip olacak mı? Trump’tan yeni açıklama geldi…
Melania Trump’ın şapkasının ardındaki sır… Tasarımcısı konuştu: Ben de bilmiyordum!
ABD’de evcil hayvan mamaları için kuş gribi uyarısı
O ülkedeki yeni salgın doğrulandı! Ölümcül virüs alarmı: Tedavisiz ölüm oranı yüzde 88…