İngiltere'den Rusya'ya rest: "Ukrayna'ya olan desteğimizi ikiye katlamalıyız"
Savaşın başından beri Kiev'e desteğini açık ve sesli bir şekilde dile getiren İngiltere ve Rusya arasında karşılıklı restleşmeler yaşanıyor. Dün Moskova yönetimi İngiltere hükümetinin 11 Mart 2022’de Duma’nın 386 vekilini yaptırım listesine dahil etmesine yanıt olarak, Avam Kamarası’nın 287 üyesine karşı bireysel kısıtlama getirdi. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ise bir kez daha Ukrayna'ya desteğini yineledi. Rus işgaliyle karşı karşıya olan Ukrayna'nın egemenliğini savunması konusunda küresel birlik oluşturmanın önemini vurgulayarak Truss, "Ukrayna'ya olan desteğimizi ikiye katlamalıyız" dedi.
İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Başkent Londra'dan dış politika üzerine yaptığı basın toplantısında, küresel güvenlik, refah ve barış konularına dikkat çekti. Ukrayna'daki Rus saldırganlığına karşı daha fazla savunma ekipmanın daha hızlı sağlanması gerektiğini ifade eden Truss yaptığı açıklamada, "Korkunç barbarlık ve savaş suçları karşısında dünya, kendi kaderini tayin etmek isteyen Ukrayna'nın mücadelesinde birleşti. Baskı veya işgal yoluyla kazanabileceklerini düşünenler, küresel güvenlikten yana tavır alırken Ukrayna'nın kaderi tehlikede. Putin başarılı olursa, Avrupa'da daha korkunç sonuçlar olacak. Bu yüzden hazırlıklı olmalı, Ukrayna'ya olan desteğimizi ikiye katlamalı ve birleşik olmalıyız" dedi.
Truss, "barış, güvenlik ve refahın" sağlanabilmesi için yeni bir dış politika vizyonun benimsenmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Özgürlük ve demokrasinin bir ekonomik ve güvenlik ortaklıkları ağı aracılığıyla güçlendirildiği, saldırganların kontrol altına alındığı bir dünya vizyonu ile yeni bir barış, güvenlik ve refah dönemi oluşturmalıyız" şeklinde konuştu.
"PUTİN'İN SAVAŞ FİNANSMANINI KESİYORUZ"
Truss yaptığı basın toplantısında, "Yaptırımlarımız Rusya'yı dış borçlarla karşı karşıya bıraktı ve daha ileri gitmemiz gerekiyor. Putin'in bu korkunç savaşı finanse edebileceği hiçbir yer olmamalı. Bu nedenle bu, petrol ve gaz ithalatını kesin olarak kesmek anlamına geliyor." ifadelerinde bulundu.
İngiliz bakan, küresel ekonominin "kurallara göre oynanması" gerektiğini belirterek, "Putin'in savaş çabalarının finansmanını kesiyoruz. Ukrayna ekonomisini ise mali destek ve yatırımlarla destekliyoruz." şeklinde konuştu.
"UKRAYNA'YA NATO SİLAHLARI SAĞLANMASI İÇİN POLONYA İLE ÇALIŞIYORUZ"
Ukrayna'da güvenliğin sağlanması için Ukrayna'ya ihtiyaç duyduğu kaynakların sağlanması gerektiğini söyleyen Truss, "Bu nedenle, Ukrayna'nın NATO standartında silahlarla donatılmasını sağlamak için Polonya ile ortak bir komisyon üzerinde çalışıyoruz." dedi.
Truss, "Yaklaşımımız, askeri güç, ekonomik güvenlik ve daha derin küresel ittifaklar olmak üzere 3 alana dayanmaktadır. İlk olarak, toplu savunmamızı güçlendirmemiz gerekiyor. Doğu kanadı güçlendirilmeli ve Polonya gibi devletleri desteklemeliyiz. Bu nedenle varlığımızı artırıyor ve savunma işbirliğimizi derinleştiriyoruz." dedi.
"EYLEMSİZLİK EN BÜYÜK PROVOKASYONDUR"
Truss yaptığı açıklamada Ukrayna'daki savaştan alınacak dersler olduğunu söyleyerek, işgali caydırmak için daha fazlasının yapılması gerektiğini ifade etti. Truss, "Aynı hatayı bir daha asla yapmayacağız. Çatışmayı kışkırtma korkusuyla ağır silahlar vermememiz gerektiğini savunanların aksine eylemsizliğin en büyük provokasyon olacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.
"UKRAYNA'NIN ÖTESİNDE ORTAYA ÇIKAN TEHDİTLERE KARŞI DURACAĞIZ"
Rusya'nın Ukrayna'dan tamamen çıkarılması için daha da hızlı ilerlemeye devam edileceğini söyleyen Truss, "Bu sert duruşumuzu Ukrayna'nın ötesinde ortaya çıkan tehditlere karşı da sürdüreceğiz" dedi.
Ukrayna'nın yanı sıra Moldova ve Gürcistan gibi ülkelerin de egemenliklerini korumak için birtakım yeteneklere sahip olmasının gerektiğini söyleyen Truss yaptığı açıklamada ayrıca, Avrupa Atlantik güvenliği ve Hint Pasifik güvenliği'nin de önemine dikkat çekti. Truss, "Pasifik'in korunmasını sağlamak için Japonya ve Avustralya gibi müttefiklerimizle birlikte çalışarak Hint Pasifik'teki tehditleri önlememiz gerekiyor." şeklinde konuştu.
"ÇİN, KURALLARINA GÖRE OYNAMALI"
Truss, Rusya'nın saldırganlığını ve Ukrayna'daki savaş suçlarını kınamadığı için Çin'e yönelik açıklamada bulunarak, "Çin, kurallarına göre oynamazsa yükselmeye devam edemeyecek." dedi. Truss, "Rusya ile uluslararası kurallar ihlal edildiğinde ne tür sonuçlar olduğunu gösterdik ve kısa vadeli ekonomik kazanç yerine güvenliğe, egemenliğe ve saygıya öncelik vermeye hazır olduğumuzu gösterdik." dedi.
Truss, saldırganlık karşısında küresel birlik oluşturmanın gerekliliğini vurgulayarak, "Artan saldırganlık karşısında harekete geçme gücümüz var ve şimdi harekete geçmeliyiz. Gücümüzü daha iyi, daha güvenli bir dünya ve daha güçlü bir küresel ekonomi oluşturmak için kullanmalıyız. Bu yeni dönemi barış, güvenlik ve refah için kazanacağız." ifadelerinde bulundu.
KREMLİN BASININDAN SANSASYONEL TEHDİT: İNGİLTERE’YE BİR SARMAT FÜZESİ YETER
Hürriyet'ten Nerdun Hacıoğlu'nun haberine göre resmi Rus yetkilileri, Londra’yı Savaş kışkırtıcılığı yapmakla suçlarken, Kremlin’in önde gelen propaganda aktörlerinden Vladimir Solovyov, sunduğu televizyon programında, “İngiltere’yi haritadan silmek için bizim bir Sarmat füzesi yeter. Ortada ada kalmaz” tehditleri savurdu. Rusya’da Vladimir Putin’in iktidara geldiği 2000 yılından bu yana Londra ile Moskova arasında ilişkiler sürekli kötüye gidiyordu. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla aralarındaki kriz tepe noktasına ulaştı.
‘SORUMLU TUTAMAZLAR’
Önceki gün Rusya’yı hedef gösteren açıklama yapan İngiltere Savunma Bakan Yardımcısı James Heappey, “Rusya’nın saldırısına maruz kalan Ukrayna. Batı’nın onlara verdiği silahları kullanarak düşmanına kendi topraklarında yanıt vermesi yasal. Rusya, bizi sorumlu tutamaz. Silahın hangi ülkede üretildiği önemli değil, kimin kullandığı önemli. Dünyada silah pazarı diye bir kavram var” dedi.
KİEV’E GİDENLERE UYARI
Heappey’in bu sözleri Ukrayna sahasında bocalayan Rusya’yı öfkelendirdi. Rusya Savunma Bakanlığı açıklamasında “Londra’nın Kiev yönetimini kışkırtarak Rusya’ya yönelik provokasyona itmesi kabul edilebilir durum değil. Bu tür davranışlara Rusya anında gereken yanıtı verecektir. Ayrıca son dönemde Kiev’i ziyaret eden yabancı ülke temsilcilerinin can güvenliğinden sorumlu olmadığımızı beyan ederiz. Bölgede yürüttüğümüz özel askeri operasyonda Ukrayna başkenti Kiev’deki komuta merkezleri ve askeri karargâhların sürekli hedefimizde bulunduğunun bilinmesini isteriz” ifadelerine yer verildi.
ZAHAROVA’DAN SERT ÇIKIŞ
İkinci tepki Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova’dan geldi. Solovyov’un “Bir Sarmat füzesiyle İngiltere’yi yok ederiz” dediği televizyon programına katılan Zaharova, “İngiltere tarafından yapılan açıklamalar kâbus. Tarafları barıştırmak için çaba sarf etmek yerine Ukrayna’ya barut doldurup fitili ateşleme hevesindeler. Rusya düşmanlığı yarışında başrol elbette İngiltere’de. Londra’dan çıkan sözler, sonrasında NATO ve AB ülkeleri tarafından uygulanmaya başlıyor. Çılgınlık derecesinde gelişmelere şahit oluyoruz” dedi.
PUTİN TEHDİT ETTİ
Rusya ile İngiltere arasında Ukrayna kapışması zirve yaptığı sırada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’da devam eden çatışmaya dahil olan herhangi bir üçüncü ülkenin Moskova’dan “şimşek hızında yanıt alacağını” söyledi. “Bunun için tüm araçlara sahibiz. Gerekirse onları kullanacağız. Bunu herkesin bilmesini istiyorum” şeklinde konuşan Putin “araçların” ne olduğuna dair detay vermedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Elon Musk, TikTok'a talip olacak mı? Trump’tan yeni açıklama geldi…
Melania Trump’ın şapkasının ardındaki sır… Tasarımcısı konuştu: Ben de bilmiyordum!
ABD’de evcil hayvan mamaları için kuş gribi uyarısı
O ülkedeki yeni salgın doğrulandı! Ölümcül virüs alarmı: Tedavisiz ölüm oranı yüzde 88…
Trump’ın yemin töreninde dikkat çeken kare: Bu görüntüye ‘oligarşi’ tepkisi geldi!