İlk kez yapay kan insana nakledildi
Bilim insanları laboratuvarda üretilen kanı, klinik çalışma kapsamında ilk kez insana nakletti. Birkaç yemek kaşığı miktarındaki kanın vücutta nasıl işlev göstereceği test edilecek.
İngiltere'nin Bristol Üniversitesi'nde yapılan araştırmayla ilk kez laboratuvar ortamında üretilen kan insana nakledildi. Üniversite profesörlerinden Dr. Ashley Toye'a göre laboratuvar'da üretilen kan 120 gün taze kalıyor. Yapay kan ile amaç, kan bağışının yerini almak değil, nadir görülen kan gruplarını üretmek. Toy'un bahsettiği kan tipleri A, B ve 0 kan tiplerinin dışında kalanlar. Örneğin ilk kez Hindistan’da görülen Bombay adı verilen kan grubundan İngiltere çapında yalnızca üç ünite bulunuyor.
Dr. Ashley Toye, “Manyetik boncuklar ile kırmızı kan hücrelerine dönüşme özelliği olan kök hücreleri ayrıştırıyoruz. Bu kök hücreler herkeste var. Kimileri bağışlanabiliyor. Ayrıştırılan bu kök hücrelerin laboratuvar ortamında çoğalması sağlanıyor ve bunlar kırmızı kan hücresi olmaya yönlendiriliyor. Bazı kan tipleri var. Sadece 10 ya da 20 kişide var. Böyle biri bize kan verdiği zaman bundan aldığımız kanı tamamen çoğaltabileceğiz. Böylece bir kişiden aldığımız kan bir kişiye değil, pek çok kişiye gidebilecek. Ama bu biraz ilerleyen zamanlarda olacak.” ifadelerini kullandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
DSÖ'den Gazze için 'endişe verici' açıklama: Hayatları tehlike altında
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok
SON DAKİKA! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam'da Ahmed eş-Şera ile bir araya geldi
ABD, HTŞ lideri Colani'nin Başına Koyduğu '10 Milyon Dolar' Ödülü Kaldırdı
SON DAKİKA! Almanya'daki Noel Pazarı Saldırganının Profili Ezber Bozdu