İdlib'in güneyi kaynıyor
Suriye'deki çatışmasızlık bölgesi İdlib, son günlerde çok hareketli. Rusya ve Türkiye arasında Soçi mutabakatının yapıldığı eylül ayından beri bölgeye en şiddetli saldırılar düzenleniyor. Birleşmiş Milletlere (BM) göre, şubattan beri 140 bin kişi göç etmek zorunda kaldı.
Rejim ve Rusya saldırılarını artırdı
Suriye'nin kuzeybatısındaki çatışmasızlık bölgesi İdlib. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen hafta sonunda "Şu aşamada olmasa bile operasyon ihtimali de dışlanmamalı" mesajından sonra, İdlib'in özellikle güney kesimleri Rusya ve rejim güçlerinin havadan ve karadan yoğun saldırılarına hedef oluyor. Özellikle son iki gündeki taarruz, Türkiye ile Rusya arasında Soçi mutabakatının yapıldığı eylül ayından bu yana bölgedeki en şiddetli saldırı.
Hava saldırıları devam ederken, rejime bağlı milis güçler ve Suriye ordusunun İdlib önlerine ek sevkiyat yapıyor. Saldırılara karşı Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile terör örgütü Heyeti Tahrir Şam da (HTŞ) kendi mevzilerine ek güçler gönderiyor.
İdlib güneyinde saldırıların yoğunlaştığı alan içinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 10 ve 11 numaralı Zaviye ve İştebrak gözlem kuleleri bulunuyor. Bölgenin kuzeyinde Türkiye sınırı yakınında da 2 numaralı Zeytinlik gözlem noktası var. Güvenlik kaynaklarına göre, TSK gözlem kuleleri koordinatları Rusya tarafından bilindiği için kulelerin hedef alınmasının söz konusu değil.
BM: Son 3 ayda 140 bin kişi evini terk etti
Çatışmalardan en çok etkilenen her zamanki gibi siviller. Birleşmiş Milletlere (BM) göre şubat ayından beri Suriye’nin kuzeybatısında 140 bin kişi yerinden yurdundan oldu.