IBM'den dünyanın en küçük çipi
Önde gelen bilişim teknolojisi şirketlerinden IBM, dünyanın ilk 2 nanometrelik çipini tanıttı. Çip sayesinde pillerin ömrü dört katına çıkabilir.
Bilgisayar şirketi IBM, dünyanın en küçük 2 nanometrelik çipini tanıttı. Yarı iletken tasarımında büyük bir buluşa imza atan IBM, yeni çipiyle birçok soruna da çözüm üretebilir. Geleceğin çipi olarak adlandırılan 2 nanometrelik yeni çip, 7 nanometrelik çiplere göre yüzde 75 daha az enerji tüketiyor ve yüzde 45 daha iyi performans sağlıyor. Bu yeni çiple pil sorununun büyük ölçüde aşılacağı, bu nedenle başta akıllı telefonlar olmak üzere cihazların kullanım süresinin uzayacağı, pil ömrünün 4 katına çıkacağı belirtiliyor. Az enerji tüketimi nedeniyle dijital dünyanın karbon ayak izi de azalmış olacak. Aynı zamanda çipin daha hızlı olması nedeniyle yanıt süresi de kısalacak. Böylece yapay zeka ya da otonom teknolojilerin hızı ve işlevi artacak.
Şirket daha önce hem 7 nanometrelik hem 5 nanometrelik çiplerin ilk üreticisi olmuştu. IBM'in 7 nanometrelik çiplerini içeren IBM POWER10 bu yıl içinde piyasaya sürülecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yeni bir pandemiye yol açabilir mi? Henipavirüs alarmı: Kuzey Amerika'da ilk!
Dünyanın gündemine oturan kazanın şifreleri! Önlenebilir miydi?
Esad'ın 'zehirhane'leri! Milyar dolarlık depolar ortaya çıktı
Katar Emiri'nden Şam ziyareti: Ahmed Şara karşıladı
Amerikan devlerine diz çöktürdü! Lakabı: Pasaklı inek...