hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hükümet kurma görevi Netanyahu'da

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    İsrail'de tekrarlanan seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Rivlin, hükümeti kurma görevini mevcut Başbakan Binyamin Netanyahu'ya verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    17 Eylül'deki erken seçimde partisi sandıktan ikinci çıkmıştı. Ancak hükümeti kurma görevi 'milletvekillerinin desteği üzerine' yine O'nun oldu. İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin, hükümet kurma görevini canlı yayımlanan bir törenle mevcut Başbakan Binyamin Netanyahu'ya verdi.

    17 Eylül'deki seçimde Mavi ve Beyaz İttifakı'nın lideri Benny Gantz'in partisi küçük bir oy farkıyla Netanyahu'nun partisinin önüne geçmiş, 120 sandalyeli İsrail parlamentosunda merkez sol Mavi ve Beyaz İttifakı 33 sandalye kazanırken muhafazakar Likud 32 sandalye elde etmişti.

    Cumhurbaşkanı Rivlin, karar verebilmek için, son seçimde meclise giren milletvekillerine, kendi aday önerilerini sordu. Meclisin 55 üyesi Netanyahu derken 54'ü Gantz dedi.

    Birleşik Arap Listesi'ndeki 3 milletvekilinin, 2014'te yüzlerce sivilin ölümüyle sonuçlanan Gazze operasyonu sırasında İsrail Genelkurmay Başkanı olan Gantz'in partisini desteklememesi, Netanyahu'nun bir sandalyeyle de olsa öne geçmesine sebep oldu.

    Bu gelişmenin ardından cumhurbaşkanı rivlin, Gantz ve Netanyahu'yla son bir toplantı yaptı ve sonrasında da kararını kamuoyuna duyurdu.. Rivlin'in ofisinde konuşan Netanyahu karardan memnundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Netanyahu'nun daha önce sıralı Başbakanlık önererek birlikte hükümet kurmayı teklif ettiği Gantz ise "Partim, hakkında yolsuzluk suçlamasıyla 3 iddianame olan Netanyahu ile hükümet kurmayı kabul etmeyecek" mesajını vermişti. Ancak saatler sonra yeni bir açıklama yaptı. "Üçüncü bir seçimi önleyin" dedi.

    Netanyahu'nun şimdi hükümeti kurmak için 28 günü var. Bu süreye iki hafta daha eklenebiliyor. Bu süre içinde başarılı olamazsa, Cumhurbaşkanı başka bir lidere hükümet kurma görevi verebilir.

    Gantz ve Liebermann'ın desteği olmadan Netanyahu'nun Hükümeti kurmak için gerekn 61 milletvekiline ulaşması beklenmiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow