Hollanda'nın kölelik geçmişi özrüne kendi vatandaşları ne diyor?
Hollanda'nın 250 yıllık kölecilik geçmişinden 160 yıl sonra, pazartesi günü özür dilemesi dünyanın gündeminde. Peki bu açıklama Hollandalılar tarafından nasıl karşılandı? Hollandalı akademisyenler ve aktivistler CNN TÜRK'e anlattı. CNN TÜRK Editörü Serdar Korucu'nun özel röportajı...
Hollanda Başbakanı Mark Rutte ülkesinin “kölecilik geçmişi” nedeniyle özür diledi.
Hollanda’nın 250 yıl boyunca köleliğe karıştığını söyleyen Rutte, Lahey’de yaptığı konuşmada, "Hollanda hükümeti adına, Hollanda devletinin geçmiş eylemleri için Özür diliyorum" dedi.
Özür açıklamasının bu yıl bitmeden yapılmasına gerekçe olarak hükümetin, köleliğin kaldırılmasının 150'nci yılı olan 20232e "özür dilemeden girmek istememesi" gösteriliyor. Hollandalıların çoğu özür dilenmesini karşı çıkıyordu. Ulusal yayın kuruluşu NOS'un yaptırdığı son ankete katılanların yüzde 49'u bir özür açıklamasına karşı olduklarını söylediler.
TAZMİNAT HAKKI YOK
Öte yandan Hollanda'nın bu resmi özrü köleleştirilen kişilerin yakınlarına bir maddi tazminat hakkı tanımıyor. Hollanda hükümeti daha önce, tazminat yerine kölelik konusunda farkındalığı arttırmak amacıyla hazırlanacak projelere 200 milyon Euro kaynak sözü vermişti. Ayrıca kölecilik tarihine odaklanan bir müze için 27 milyon Euro ayrıldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ABD, HTŞ lideri Colani'nin Başına Koyduğu '10 Milyon Dolar' Ödülü Kaldırdı
SON DAKİKA! Almanya'daki Noel Pazarı Saldırganının Profili Ezber Bozdu
'Battaniyeli kaplanlar' geri gönderildi: Rejimin çöküşü sırasında Irak’a kaçan Esad'ın askerleri iade edildi
“Gölge Başkan” Elon Musk! Bütçe krizinde tartışmalar alevlendi: “Yetkinin kimde olduğu belli”
Esad'ın son günlerinde o detay ortaya çıktı! Yanına sadece iki ismi almış