"Hint Okyanusu Hilali"nde Satranç: Japonya, Hindistan ve Sudan neden eş zamanlı karıştı?
Dünya siyasetinde nabız yüksek durumda. Japonya’daki suikast girişimi, Sudan’da darbecilere darbe girişimi ve Hindistan’da çifte suikast ne anlama geliyor? Hint Okyanusu çevresinde siyasi gidişat ne olacak? Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Furkan Kaya detayları aktardı.
Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Furkan Kaya:
"Uluslararası ilişkilerde kompleks bir ekosistem mevcut. Dünyanın her köşesinde patlayacak bir bomba, bir darbe girişimi ya da suikast tüm küresel siyaseti ilgilendiriyor. Sudan’ın jeostratejik önemini anlatmıştık daha önceki yayınlarımızda. Yaşananları coğrafi ve tarihi perspektifte değerlendirdiğimizde tabii ki Sudan’ın yeraltı ve yer üstü kaynakları ile değerlendirdiğimizde ortaya çok farklı bir resim çıkıyor.
ABD ve Rusya’nın bir bilek güreşi alanı mı orası acaba? Haritada gördüğümüz gibi Sudan; Kızıldeniz gibi, Basra Körfezi’ne, oradan Hint Okyanusu’na uzanacak önemli bir koridorun menteşesi olması Sudan’ı ve Sudan’da yaşananları daha dikkatli izlememize neden oluyor. Tüm bunlar yüzünden Sudan’da yaşananlar basit bir darbe girişimi olarak nitelendirmememiz gerektiği fikrini ortaya çıkarıyor.
Diğer taraftan Hindistan’daki Suikast de çok enteresan. Kamera önünde alenen bu suikast gerçekleştiriliyor. Bunun kamera önünde gerçekleşmesi çok enteresan. Son dönemde bunların artması oldukça dikkat çekici. Japonya Başbakanı’nın görevi bıraktıktan sonra seçim çalışması sırasında suikasta uğraması, geçtiğimiz günlerde Japonya Başbakanı’na yönelik bir suikast girişimi; psikolojik harp ayağını gözler önüne seriyor. Ben bir ülkenin önce haritadaki yerine bakıyorum. Coğrafya kaderdir diyoruz ya coğrafya ülkelerin kaderini belirliyor. Şimdi Sudan, Hindistan ve Japonya’ya baktığımızda böyle bir hilal şeklinde Hint Pasifik bölgesini içine alacak şekilde bir çevreleme harekâtı var gibi görünüyor.
Biraz da Hindistan’dan konuşalım. Çin’in yeni İpek Yolu projesi bakımından ABD’nin Avrasyacı düşüncesi çerçevesinde çok kilit bir ülke. Önemli bir geçiş güzergahı. Hindistan bunu bildiği için ne Çin’e yaslanmaya çalışıyor ne de Amerika’ya teslim olmak istiyor, ne de Rusya’ya yaslanıyor. Oyun kurucu özelliğini geliştirmeye korumak istiyor. Çin’in Güney Koridor olarak adlandırdığı Singapur’dan geçen Akdeniz üzerinden Viyana’ya kadar devam eden hattı temsil ediyor. Çin’in bir de batı koridoru dediği hat var ki Hazar coğrafyası o hatta giriyor.
Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan’ı Çin’in ve Rusya’nın kucağına atmamak adına bazı noktalarda asimetrik güç gösterisi yapabilir. Hindistan ve Pakistan arasındaki çekişme ortada. Çin’in Pakistan ile gelişen ekonomik ortaklığı var. Çin-Rusya-ABD, yani küresel güçler bu olaylar üzerinde bir şey mi hedefliyor sorusu akıllara geliyor."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ABD bugün sandığa gidiyor: Seçim sonuçları ne zaman, saat kaçta belli olur?
ABD son seçim anketi! Amerika seçimleri kaç gün sürüyor? Amerika seçim sistemi hakkında bilgiler!
İspanya'da sel felaketi: Siyasi tartışmalar başladı
ABD başkanını nasıl seçiyor? En fazla oyu alsa bile seçimi kaybedebilir: İşte sandık sisteminin işleyişi…
NASA’dan 50 yıl sonra Ay'a dönüş! 9 bölge belirlendi...