Hayatlar farklı, hayaller aynı - Avrupa Hayali Yolunda 2
Bosna Hersek-Hırvatistan sınırında bulunan Bayra Çadır Kenti'nde her mültecinin ayrı bir hikayesi olsa da amaçları ortak: Avrupa ülkelerine gitmek. CNN TÜRK muhabiri Zeynep Karamustafa ve kameraman Serdar Çetin o çadır kente gitti. Mültecilerin hayatlarına, hayallerine tanıklık etti.
Kimi Afganistan, kimi Pakistan, kimi Irak kimi İran'dan geldi. Ülkeleri farklı olsa da rotaları aynı, Avrupa.
Avrupa hayali ile yola çıktılar
Anne ve babasını bir trafik kazasında kaybeden Selmani Anik, çareyi Pakistan'ı terk etmekte buldu. Önce İran'a kadar yürüdü, ardından Doğu Beyazıt üzerinden İstanbul'a geldi. Selmani sonrasını, "1 yıl İstanbul'da kaldım. Ekmek fırınında çalıştım ama istediğim kadar para kazanamadım. Avrupa'ya gitmeye karar verdim. Bosna Hersek'e kadar yürüdüm ama çok korktum. Tellerden atladım, ormanda yattım. Bence şans eseri hayattayım ve bu şansıma inanıyorum. Avrupaya kadar gidebilirim." sözleri ile ifade ediyor.
1430 kilometre yürüdü
Sadece İstanbul'dan Saray Bosna'ya 1430 kilometre yol yürüdü Selmani. Bu aylarını aldı, ama Selmani yılmadı ve yolculuğunun devamını şöyle özetledi: "Herhangi bir avrupa ülkesine gideceğim. Adı çok da önemli değil. Uzanıp yatağıma hayal kuruyorum, 'Nasıl bir evim olacak?', 'Nerede oturacağım?' bunları düşünüyorum."
"Avrupa'ya mutlaka ulaşacağım"
Afganistan'dan terör nedeniyle kaçan Ruhallah Muhammed, ülkesinde yaşadığı korkuyu bir kaç cümleye sığdırdı, " Her gün ölüm korkusu yaşıyordum. Ülkemi terketmek verdiğim en doğru karar oldu, ama çıktığım yolda o kadar çok tehlike atlattım ki. Ama herşeyi göze aldım , mutlaka bir Avrupa ülkesine gideceğim."
Belki de en zoru mülteci kampında çocuk olmak, Bayra Kampında çocukların imdadına büyükler yetişiyor.
2 binden fazla mülteci kalıyor
Eski bir fabrika binasını Çadır kente dönüştüren Türk Kızılayı'nın Bayra Çadır Kenti'nde 22 büyük çadırı bulunuyor. Bu çadırlarda mültecilerin ihtiyaçları Türk Kızılayı tarafından karşılanıyor. Barınmadan kıyafete, ilaçtan çaya her ihtiyaçları Türk Kızılayı tarafından düşünülüyor. Revirin önünde Çay ocağı olarak kullanılan çadırın önündeki kuyruk günün her saati devam ediyor. Çünkü Avrupa'nın soğuğunda 24 saat dağıtılan çay, mültecilerin içini ısıtıyor.
10 TIR insani yardım ulaştırıldı
Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık; "Buraya öncelikle 10 TIR'lık bir insani yardım malzemesi gönderdik. Onları insani bir ortama kavuşturduk. Ambulans ihtiyaçlarını önümüzdeki günlerde gidereceğiz. 2 TIR kışlık giyecek yardımı da önümüzdeki günlerde ulaşacak." ifadelerini kullandı. Mültecilerin ihtiyaçlarının daha hızlı giderilmesi için, Saray Bosna'da Kızılay'ın daimi bir ofisi var
Bosna Mülteciler haber dizisinin "Soğuk, ölüm korkusu, yalnızlık" adlı birinci bölümünü izlemek için burayı tıklayın
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Süreç başladı: Trump imzayı attı, Pentagon asker gönderiyor
Uzayın Derinliklerinden Gelen Gizemli Sinyal Şaşırttı! Bilim Dünyası Çalkalanıyor: Kaynağı Bulundu…
İsrail saldırılarının yeni hedefi: Batı Şeria! Cenin’de kuşatma: Filistinliler gözaltına böyle alındı...
SON DAKİKA HABERİ: Suudi Prens'ten Trump'a dudak uçuklatan teklif!
The Sun gazetesi, Prens Harry'den özür diledi! Telefon hack'leme davasında yeni gelişme: Tazminat ödeyecek...