hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hamas lideri Yahya Sinvar kimdir?

    KAYNAKCNN TÜRK

    İsrail ordusu, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldürülmüş olabileceğini duyurdu. İsmail Haniye'nin İran'da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından seçilen Yahya Sinvar kimdir? Detaylar haberimizde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Ey halkımızın ve ulusumuzun her yerindeki kitleler, işgal Mescid-i Aksa'ya saldırmayı bırakmazsa büyük bir savaşa hazırlanmalısınız.” Bu açıklamayı 2022'de yapmıştı. 2023'ün ekim ayında 7 Ekim saldırısı gerçekleştirildi. İsrail, 7 Ekim'in mimarı olarak onu görüyordu.

    İsrail ordusu, Gazze'de yapılan saldırıda 3 kişinin öldürüldüğünü duyurdu. Bunlardan birinin Hamas lideri Yahya Sinvar olma olasılığının yüksek olduğunu iddia etti. 62 yaşındaki Sinvar, yıllardır İsrail tarafından aranıyordu.

    Hamas lideri Yahya Sinvar kimdir

    1962'de Gazze Şeridi’ndeki Han Yunus Mülteci Kampı’nda doğan Yahya Sinvar, Hamas’ın kurucu üyelerinden biri olarak örgütün şekillenmesinde önemli bir rol oynadı.

    1989 yılında iki İsrailli askerin öldürülmesi ve Filistinli muhbirlere karşı suikastlar düzenlemekle suçlandı. Ardından dört kez müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

    Sinvar, cezasının 22 yılını çektikten sonra Hamas tarafından beş yıldır rehin tutulan İsrail askeri Gilad Shalit için 2011 yılında yapılan esir değişimi kapsamında bin 26 kişi ile birlikte serbest bırakıldı.

    Sinvar daha sonra Hamas’ın lider kadrosunda yeniden yerini aldı ve 2017’de Gazze içindeki en yüksek siyasi yönetici konumuna getirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hamas lideri Yahya Sinvar kimdir

    Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın ilk kurucularından sayılan Sinvar, aynı zamanda Hamas’ın Güvenlik ve Davet Teşkilatı olarak isimlendirilen Mecd Gücü'nün de kurucusuydu.

    Daha önce de suikast girişiminde bulunulan Sinvar, İsrail yıllarca ulaşamadığı için "gölgelerin lideri" olarak nitelendiriliyordu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow