Görevi devretmemek için OHAL ilan etti
Gambiya'da seçimleri kazanan Adama Barrow'a görevi devretmeyi reddeden Gambiya Devlet Başkanı Yahya Jammeh ülkede olağanüstü hal ilan etti. Gambiya'nın başkenti Banjul'daki Palma Rima Otel'de bulunan turistler, olağanüstü hal ilan edilmesinin ardından ülkeyi terk etmeye başladı.
Ülkeyi 22 yıldır yöneten Jammeh'in OHAL ilanının Aralık 2016'da devlet başkanlığı seçimini kazanan Barrow'un yemin ederek göreve başlamasını engelleyip engellemeyeceği henüz netleşmedi.
Ancak OHAL ilanının görevi teslim etmeyi reddeden Jammeh'in elini güçlendirdiği belirtiliyor. Sputnik'in haberine göre, muhalefet liderleri de OHAL'in hükümete Barrow'un yemin törenini iptal etme ya da erteleme yetkisini verdiğini söyledi. Jammeh açıklamasında "Gambiya İslam Cumhuriyeti'nde OHAL ilan ediyorum" ifadelerini kullandı.
1994'te darbeyle iktidara gelen Jammeh muhaliflerine yönelik işkence ve cinayetlerle anılıyor. Afrika genelindeki demokrasi yanlıları aralıktaki seçimlerde Jammeh'in yenilgisini kutlamış ve görevi bırakmayı reddetmesinin bölgesel liderler için bir test olduğu yorumunu yapmıştı.
Nijerya ve diğer Batı Afrika ülkeleri de Gambiya'ya askeri müdahale hazırlığında.
Üst düzey bir Nijeryalı askeri kaynak "Batı Afrika ülkeleri liderleri dün bir araya gelerek Yahya Jammeh'i görevden almak için en iyi stratejiyi tartıştı" dedi. Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler'in (BM) plan için Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'na (ECOWAS) destek teklifinde bulunduğunu söyleyen kaynak "Operasyon için Nijerya dahil bazı Batı Afrika ülkeleri asker sağlayacak" dedi. Nijerya'nın bölgeye bir savaş gemisini de gönderdiği belirtiliyor.
Gambiya'daki siyasi krizi nedeniyle yüzlerce kişi komşu Senegal'e sığındı. Gambiya Finans Bakanı Abdou Kolly ile yerine atanan Turizm Bakanı Benjamin Roberts ayrıca Dışişleri Bakanı Neneh Macdouall-Gaye ve başkent Banjul'un belediye başkanı istifa etti.
Dışişleri Bakanı ve birçok hükümet yetkilisinin ülkeden ayrıldığı belirtiliyor.
Gambiya'nın başkenti Banjul'daki Palma Rima Otel'de bulunan turistler, olağanüstü hal ilan edilmesinin ardından ülkeyi terk etmeye başladı.
Bu arada, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, yaptığı basın açıklamasında, Jammeh'in bu tutumuyla mirasını ve Gambiya'yı tehlikeye attığını söyledi.
Jammeh'in, Gambiya halkını dinlemesi gerektiğini belirten Kirby, "Devlet Başkanı Jammeh, Gambiya halkının iradesini ve perşembe günü barışçıl bir şekilde iktidarı devretme fırsatını kaybediyor. Bu davranışlarla Gambiya'yı tehlikeye atıyor." ifadesini kullandı.
İngiltere ise Gambiya'da devam eden siyasi kriz ve olası askeri müdahale nedeniyle vatandaşlarını zorunlu olmadıkça bu ülkeye seyahat etmemeleri konusunda uyardı.
Resmi makamlardan yapılan açıklamada, "Eğer hala Gambiya'daysanız olası askeri müdahale nedeniyle bu ülkeden ayrılmalısınız." uyarısında bulunuldu. İngiltere'deki bazı turizm şirketleri de deniz turizminin ön planda olduğu Gambiya'da bulunan yaklaşık bin İngiliz turistin ülkelerine geri dönebilmesi için ek uçak seferleri düzenlendiğini bildirdi.
Devlet başkanı Jammeh, Aralık 2015'te yaptığı açıklama ile ülkesinin bundan sonra İslam Devleti olduğunu açıkladı. 4 Ocak 2016 tarihinde Başkan Yahya Jammeh, işyerlerinde çalışan kadınların saçının açık olmasını yasaklayarak "kadınlar saçlarını toplamalı ve düzgünce örtmeli" ifadesinin yer aldığı bir kararname imzaladı. Jammeh daha önce de kadınların iç çamaşırı ve dar kot pantolon giymelerine karşı savaş açmıştı.
Gambiya, Afrika kıtasının batı yakasında, Atlantik Okyanusu kıyısında bulunup, nüfusunun %90'ı İslam inancına göre yaşıyor. 1888 yılında başlı başına bir sömürge düzeni olarak kurulan Gambiya, meşrutiyet sistemi ile 18 Şubat 1965 tarihinde Büyük Britanya'dan bağımsızlığını kazanarak İngiliz Milletler Topluluğu üyesi oldu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ABD Başkanlık Seçimlerinde Kritik Salıncak Eyaletler: Salıncak Eyaletler Nedir?
ABD bugün sandığa gidiyor: Seçim sonuçları ne zaman, saat kaçta belli olur?
ABD son seçim anketi! Amerika seçimleri kaç gün sürüyor? Amerika seçim sistemi hakkında bilgiler!
İspanya'da sel felaketi: Siyasi tartışmalar başladı
ABD başkanını nasıl seçiyor? En fazla oyu alsa bile seçimi kaybedebilir: İşte sandık sisteminin işleyişi…