hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    GERİLİM TIRMANIYOR! Kapalı kapılar ardında savaş planı mı? Rus heyet İran'da...

    KAYNAKCNN TÜRK

    Orta Doğu'da geniş bir bölgesel savaş korkusunun yaşandığı bir zamanda Rusya'nın Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu, İran liderleriyle görüşmek üzere Tahran'a gitti. Kritik bir zamanda kritik bir ziyaret... Peki bu ne anlama geliyor? İran Araştırmaları Merkezi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Serhan Afacan CNN TÜRK'te değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Serhan Afacan Şu ifadelerle değerlendirdi;

    Rusya'nın İran'ın taraf olacağı bir savaş planlamasının parçası olacağı kanaatinde değilim. Bazı iddialar vardı, Rusya'dan kargo uçakları geldiği ve bunların kimilerinin bir takım mühimmat taşıdığını, kimileri de hava savunma sistemi taşıdığını söylüyordu. Ama bu iddialar doğrulanmadı. Rusya'nın kendine özgü bir durumu var. Her ne adar Ukrayna'da saldırgan bir şekilde varlığını sürdürse de diğer taraftan bir müzakere zemini de arıyor. Hatta Çin üzerinden Rusya ile Ukrayna'nın görüşme trafiğine gireceği haberlerini de biliyorsunuz. O görüşmeler de İsrail'e karşı savaşa teşvik etmek veya bu savaşı onaylama Rusya'nın herhangi bir şekilde işine gelmiyor.

    İran bir şekilde İsrail ile savaşırsa bu İran'ın ABD ile savaşması anlamına gelir. Muhtemelen bu durumda Rusya İran'ı koruyacaktır. Dolayısıyla ben biraz daha Şoygu'nun Tahran'daki atmosferi anlamaya çalıştığını ve batı başkentleri genelde uzaktan takip ederken, basın üzerinden bazı spekülasyonlar yaparken, Rusya'nın doğrudan sahada olduğunu göstermeye çalıştığını görüyorum. Ben Rusya'nın ziyaretinden Amerika'nın da çok rahatsız olduğunu düşünmüyorum.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow