Gabon'daki darbenin perde arkası
Nijer'in ardından Gabon'da ordu yönetime el koydu. Afrika'da gündem, askeri müdahaleler. Son yıllarda çok sayıda darbenin yaşandığı Afrika'da neler oluyor? Tüm bunların sebebi ne? Fransa, Afrika'da güç mü kaybediyor? CNN TÜRK ekibinden Mehmet Şimşek, merak edilen tüm soruları Afrika Gazeteciler Birliği Başkanı İbrahim Ahmed'e sordu.
Önce Mali, Burkina Faso, ve Nijer, şimdi de Gabon’da askeri darbe oldu. Afrika’da tam olarak neler oluyor?
Afrika büyük dönüşümlere sahne oluyor. Bu dönüşümlere askeri liderlerin bu önderlik etmeye başladıklarını görüyoruz. Bu siyasi, toplumsal ve kültürel bir değişikliktir. Kısacası Afrika halklarının önceki sömürgeci uygulamalara karış genel bir bakış değişikliğidir. Bu ülkelerde Fransa halka ve halkın desteklediği liderlere karşı bir pozisyonda duruyor. Fransa şu an Afrika’daki varlığına ve nüfuzuna yönelik ciddi bir tehditle karşı karşıya. Bundan dolayı Fransa Mali, Burkina Faso, Gine, Nijer ve son olarak Gabon’da nüfuzunu kaybetmeye başladı. Afrika’da Fransa’nın sömürgeciliğine karşı büyük bir öfkeni olduğunu görebiliyoruz. Fransa’ya karşı olan bu isyan ve öfke Fransa’nın bu kıtadan silindiğini gösteriyor. Bu nedenle bu darbelerin diğer Afrika ülkelerine de sıçrayacağını düşünüyorum. Fransa’nın Senegal, Fildişi Sahili ve Kamerun dışında Batı Afrika’da nüfuzu kalmadı. Bir de Çad’a hala etkisi bulunuyor. İsyan eden bu ülkeler sadece bir başlangıç. Emin olun başka ülkelerde şu an yolda. Burada kaybeden Fransa’nın siyaseti oldu. Çünkü Fransa’nın siyaseti Afrika ülkeleriyle tam anlamıyla bir ortaklık içermiyor.
Başta Gabon olmak üzere Afrika kıtasındaki bu darbeleri sebebi yeraltı zenginlikleri mi yoksa başka sebepler de var mı?
Elbette, yeraltı kaynakları, Fransa’nın izlediği siyaset, ülkedeki siyasi yozlaşma, toplumsal tıkanıklık ve yoksulluk gibi birçok sebep var. Gabon gerçekten petrol ve madenler açısından çok zengin bir ülke. Bu ülke fakirlik içerisinde yaşıyor. Ekonomik, siyasi, enerji ve alt yapı sorunlarıyla boğuşuyor. Tüm bu sorunlara siyasi yozlaşma da eklenince başkanın Gabon’u yönetmesi zorlaştı. Başkanın ailesi Afrika’daki en zengin ailelerden. Bu ailenin Fransız petrol şirketleri ve Fransa’daki daha birçok şirketle bağlantısı var. Bu neden ülkenin tüm zenginliği direkt olarak Fransa’ya akıyor.
Bu darbelerden sonra Fransa Afrika kıtasında güç kaybediyor diyebilir miyiz?
Fransa şu an zayıf bir konumda ve eski sömürgelerinin neredeyse yarısını kaybetti. Fransa Afrika’da nefret edilen bir ülke konumuna geldi. Bunun iki sebebi var. Birincisi Fransa’nın şu anki lideri Macron, zayıf bir lider. Fransa’nın Afrika siyasetini yönetemiyor. Afrika halkları Fransa’ya karşı duruyor. Bu halklar Fransa’ya ‘bizden uzak durun çünkü siz geri kalmışlığın, savaşın ve Afrika’daki sorunların tek sebebi sizsiniz.’ Bu neden Fransa’nın yeniden Afrika’ya dönmesi mümkün değildir. Aynı şekilde sömürdüğü diğer ülkelerden de çıkarılacaktır.
Şu an ülkede taraflar arasında herhangi bir çatışma var mı?
Askeri cunta Gabon’a tamamen yerleşti. Cunta, Kris Nagime’yi liderleri olarak seçti. Aynı şekilde bu kişi yanında 10 komutanla birlikte darbeye liderlik etmişti. Cunta kendi bildirisini okudu burada büyük sorunlar oluşmadı diyebiliriz. Afrika Birliği ya da Batı Afrika veya Orta Afrika’daki diğer bölgesel kuruluşlardan herhangi bir tepki gelmedi. Aynı zamanda Amerika ve Avrupa Birliği’nden de zayıf bir tepki geldi. Dünyanın geri kalanı ise sadece gelişmeleri takip ediyor. Eski devlet başkanını geri getirmek için önemli bir çalışma söz konusu değil. Çünkü tüm dünya seçim sonuçlarının doğru olmadığını çok iyi biliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...
SON DAKİKA! Nükleer tehdit Avrupa'da bu maddeye talebi patlattı (Ukrayna'nın ABD ve İngiliz füzelerine karşılık Rusya’dan balistik füze!)
İzlanda'daki yanardağ 7. kez uyandı
Ukrayna'dan Rusya'ya kritik hamle: ATACMS ve Storm Shadow füzeleri kullanıldı