Fransa Meclisi'nde "Ukrayna" tartışması
Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna'ya asker gönderme konusundaki sözlerine tepkiler büyüyor. Aşırı sağcı muhalif lider Le Pen, "Fransa'yı dünyanın askeri yapma hakkı nereden geliyor?" diye tepki gösterdi, Parlamento karıştı. ABD'den ise "NATO'ya üye ülkeler kararı kendi verir" yanıtı geldi.
“O zaman Fransa'yı tüm haklı davaların askeri yapan bu ilahi hak nereden geliyor? Dünyadaki tek imparatorluk ABD bile bunu reddederken!”
“Sayın Le Pen, siz Rusya'yla bir askeri ortaklığı savunuyordunuz! 10 yıl değil, 5 yıl değil başkanlık seçimi kampanyanızın üzerinden sadece 2 yıl geçti. Siz kazansaydınız şimdi Ukraynalıları ezmek için Rusya'ya asker gönderiyorduk!”
Fransa Parlamentosu böyle karıştı. Bunun nedeni Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna'ya asker gönderebiliriz sözleri. Aşırı sağcı muhalif lider Marine Le Pen Ukrayna'ya asker gönderme kararına tepki gösterirken Başbakan Gabriel Attal destek aldı.
ABD'den de Macron'un sözlerine yorum geldi. Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, "Her NATO müttefiki kararı kendi verir" dedi. “Bu karar egemenlik kararıdır, her NATO müttefiki buna kendi karar verir. Genel Sekreter Stoltenberg'in kendisinin NATO himayesinde asker gönderme gibi bir planı ya da niyeti olmadığını söylediğini duydunuz. Başkan Biden, bu çatışmanın başlangıcından beri çok netti: orada, Ukrayna'da muharebe rolünde ABD askeri olmayacak.”
Ancak NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Macron'un açıklamasından kısa bir süre önce "böyle bir planımız yok" demişti. “NATO ve müttefikleri Ukrayna'ya benzeri görülmemiş bir askeri destek sağlıyor. Bunu 2014'ten beri yapıyoruz ve elbette tam ölçekli işgalden sonra hızlandık, ancak Ukrayna'da karada NATO muharebe birlikleri için bir plan yok.”
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Papa'nın cenaze töreninde krizi önleyen isim “Melani Trump” oldu! Dudak okuma uzmanı çözdü…
İran’daki patlamada can kaybı artıyor: İşte o limanın stratejik önemi!
Papa'nın tabutu kapatıldı! Yüzüne beyaz örtü örtüldü
Avustralya’yı öfkelendiren karar: Helikopterden ateş açan keskin nişancılar 700 koalayı öldürdü!
Hindistan ve Pakistan savaşın eşiğinde mi? İşte gerilime dair 5 soru 5 yanıt...