Filistinliler İsrail'e toprak sattı mı? Adım adım İsrail'in Filistin işgali...
Bütün dünya korku ve endişe içerisinde İsrail ile Hamas arasında yaşanan savaşı izliyor. Binlerce masum insan bu savaşta yaşamını yitirdi, yitirmeye de devam ediyor. Durum böyleyken "Filistinliler geçmişte topraklarını İsrail'e sattı" iddiası da yeniden gündeme geldi. Peki, bu toprak satma iddiasının aslı ne? Filistinliler gerçekten topraklarını İsrail'e sattı mı? CNN TÜRK ekibinden Mehmet Şimşek konunun uzmanına sordu.
Yaşadıkları topraklardan sürüldüler, işkence gördüler, öldürüldüler. İsrail'in bir asırdır Filistinlilere uyguladığı zulüm aralıksız devam ediyor.
"YAHUDİLER FİLİSTİN'E İNGİLTERE ELİYLE GETİRİLDİ"
Takvim yaprakları 11 Aralık 1917'yi gösterdiğinde İngiltere Filistin'i işgal etti. Bu fitili ateşleyen ve daha sonrasında dengeleri değiştiren bir hamleydi. CNN TÜRK'e konuşan Tarihçi Yazar Halis Mutlu, "1917'deki İngiliz işgaline kadar, Yahudiler hiç bir şekilde giremiyorlardı buraya. İngiliz işgaliyle birlikte Avrupa'dan göçler başlıyor. Onlar da en yukarıda Lübnan sınırında Akka şehri var. Biraz aşağısında Hayfa şehri var. Daha aşağıda Yafa, bugünkü ismiyle Tel Aviv. Oralara küçük küçük gruplar halinde Avrupa'dan, Polonya'dan, Almanya'dan, Macaristan'dan Yahudileri göç ettirerek Filistin topraklarının Akdeniz sahillerindeki şehirlerine yerleştiriyorlar" dedi.
"İSRAİL, FİLİSTİN TOPRAKLARINI ZORLA ALDI"
O yıllardan günümüze kadar günümüze kadar gelen yaygın bir söylem var. "Filistinliler topraklarını İsraillilere sattı." Peki, bu iddia doğru mu? İşin aslı ne? Tarihçi Yazar Halis Mutlu, "1950 yılında İsrail, kuruluşundan 2 yıl sonra gaiplik yasası diye bir kanun çıkarıyor. Bu ne demek? Kayıp mülkler kanunu. Buradan insanları zorla sürgün etmiş ya fotoğrafları var elimizde. Mesela gidiyorsunuz Yafa'da Osmanlı kışlası var. Devasa, II. Mahmud'un yaptırdığı bir külliye. Hemen yanında kışla var. İki katlı kışlanın binasını bile yıkmadan, üzerine üç kat çıkıyor, 'Burası oteldir' diyor. Hala duruyor orada. Hukuki dayanağı ne? Gaiplik yasası yani kayıp mülkler kanunu. İsrail'de geçer durum bu. Bize yansıyan tarafı ne? 'Filistinliler de sattı.' Sattı denilen olayın gerçeklikle tarihi vakalarla yakından uzaktan alakası yok" yanıtını verdi.
"TOPRAK SATMA SÖYLEMİ NEREYE DAYANIYOR?"
Peki, toprak satma söylemi nereye dayanıyor? Tarihçi Yazar Halis Mutlu, "Osmanlı'nın son döneminde, İngiliz işgali döneminde burada toprak ağaları, feodal aileler var. Bunlar satıyorlar. Hristiyan aileler satıyorlar ve Lübnan'a gidiyorlar. Bunlar hala hayattalar, Suriye'ye gidiyorlar" dedi.
BİR ASIRLIK İŞGAL PLANI
Dünya kamoyu bu iddiaları tartışmakla meşgulken, İsrail gün geçtikçe Filistin işgaline devam etti ve topraklarını genişletti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4 yıl önce BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında harita üzerinde anlatarak dünya gündemine taşıdı. "Ben merak ediyorum bu İsrail neresidir? Acaba bu İsrail'in toprakları nereleri kapsıyor? 1947'de İsrail neresiydi? Bunun ardından acaba 1949-1697'de İsrail neresiydi ve şu an israil neresi? Güncel durum şu; artık adeta Filistin yok. Neredeyse tamamına yakını İsrail" diye konuştu.
Aradan geçen onca yıla rağmen Filistin'deki işgal girişimleri ve baskılar bitmedi. İsrail'in şimdiki hedefi ise Gazze. İsrail'in hava saldırıları sonucu onlarca Gazzeli yeniden yollara düştü.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Trump yönetiminin Orta Doğu politikası ne olacak? Ulusal Güvenlik Danışmanı adayı Waltz: ABD askerleri Suriye'de olmamalı! Bu 3 başlık takip edilecek...
Slovakya Başbakanı Fico, Rusya Devlet Başkanı Putin'le gaz sevkiyatını görüştü
Netanyahu, "dünya düzeni için bir tehdit" diyerek yeni hedefini duyurdu: Şiddetli bir harekat başlatacağız!
DSÖ'den Gazze için 'endişe verici' açıklama: Hayatları tehlike altında
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok